9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Iskolapad és szék – hogyan kell helyesen ülni?

Tartásproblémák gyermekeknél – iskolapad, íróasztal

Hogyan kell helyesen ülni? Milyen a jó szék?

A fejlődésben lévő szervezet számára kiemelten fontos a helyes testtartás, és mivel az iskolában és otthon is sok időt töltenek a gyerekek ülő helyzetben (5-8 óra az iskolában, buszozás, számítógépezés, otthoni tanulás, stb.), fokozottan kell ügyelnünk a gerincbarát megoldásokra a megfelelő szék és asztal kiválasztásánál.

Nagyon fontos, hogy a tanulás közben felvett helyes testtartás minél fiatalabb korban rögzüljön, hiszen ezzel komoly betegségek kialakulását előzhetjük meg.

Az oktatási intézményekben nagyon nehéz egységesen meghatározni a helyes ülést és testtartást segítő iskolapadok és székek milyenségét, hiszen különböző korú és méretű gyermekek használják azokat, egy időben.

Sokat segíthetünk azonban gyermekünknek, ha megtanítjuk őket és elfogadtatjuk velük a körülményekhez viszonyított megfelelő testtartás alapszabályait, és hogy gyermekeink motiválttá váljanak a könnyű és lazító gyakorlatok alkalmazására a saját érdekükben (a gyakorlatokról cikkünk végén esik szó).

Milyen a jó szék?

  • A jól kialakított háttámla a derék-hát szakaszt támasztja, így elkerülhető a gerincet stabilizáló izmok túlterhelése.
  • Az ülőfelületnek is passzolnia kell a gyermek magasságához és nagyon fontos, hogy a talpaknak érintkezniük kell a talajhoz. A lógó láb jelentősen túlterhelheti és nyomhatja a lábszárban futó ereket, ami későbbi problémákhoz vezethet, ezen túlmenően rossz vérkeringést, vérellátást és a test instabilitást eredményezheti. Szintén az instabilitás okán, lehetőség szerint, gyermekünknek ne a gurulós irodai széket válasszuk az íróasztalához.

 

Hogyan kell „egészségesen” ülni?

A görnyedt háttartás nem tesz jót a gerincnek és a belső hasi szervekre is természetellenes nyomást gyakorol, ami akár fájdalmat is okozhat, de mindenképpen figyelemelterelő. Fontos, hogy kerüljük a lábak keresztezését, és biztosítsunk lábtámaszt (akár egy sámlit), főleg a kisiskolás gyerekek részére, ha a szék túl magas lenne.

Megfelelő asztalmagasság esetén a könyök derékszöget zárva pihen az asztalon és fontos a szék asztaltól mért távolsága is, a további görnyedés lehetősége miatt.

A magyarországi iskolák zöme sajnos nem engedheti meg magának az ergonomikus, állítható iskolapadok és speciális ülőhelyek (például térdelőszék) beszerzését, megkérhetjük azonban az osztályfőnök pedagógust a gyerekek rendszeres helyváltoztatására az iskolateremben, hogy ne kelljen egész tanévben egy irányba figyelniük.

A mozgás fontossága!

Az egészséges gyerekeknek általában nagyon magas a mozgásigénye, így biztosan és szívesen el tudnak sajátítani néhány könnyed, a tanórák között is – pillanatok alatt – elvégezhető feladatot, íme:

  • 10 x guggolás (átmozgatja a lábizmokat és az ízületeket)
  • 10 x fekvőtámasz az iskolapadnál (átmozgatja a hátat és a vállizmokat)
  • 10 x nyakfordítás mindkét irányba (lazítja a nyak és a vállak merevségét)
  • 10 x karkörzés (lazítja a gerinc csigolyáit és az egész hátat)
  • 10 x bokakörzés (lazítja a merev izmokat, ízületeket)
  • 10 x farizom-összehúzás (átmozgatja az ellustult farizmokat)

A gyakorlatok elvégzése közben vigyázzunk a magunk és társaink testi épségére!

Jó egészséget kívánunk Minden olvasónknak, kérdés esetén forduljanak hozzánk bizalommal!

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue