9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Az emberi csontokról röviden 4.rész: a felső végtag csontjai és a mellkas

Testünk csontos felső – és végtagi részén vállövet, szabad végtagot és mellkasi részt különböztethetünk meg.

A vállöv a felső végtag csontjait (kar, alkar, kéz) függeszti fel, a csontok egymással vállízületben rögzülnek. Két nagy részből áll, a kulcscsontból és a lapockából, mindkettő szabad szemmel kívülről is nagyon jól látható páros csontunk.

A kulcscsont (clavicula) a felkart köti össze a törzsünkkel, vízszintes helyzetű az elhelyezkedése. A szegycsont (mellcsont, vagy sternum) a kulcscsont mellkasi részén található páratlan csontunk.

Orvosi vonatkozásban a clavicula az egyik leggyakrabban eltörő csontunk, hiszen eleséskor az esetek többségében karra, illetve válla esünk. A közlekedési balesetekben is gyakran ez a csontos rész törik a biztonsági öv visszaszorító hatása okán.

A szegycsont deformitását fejlődési illetve genetikai rendellenesség okozhatja (tyúkmell, tölcsérmell, szegycsonthasadék), ilyen betegségek esetében a mellkas túlzott előredomborulása, vagy beesése, süppedése tapasztalható.

Mellkasunk (thorax) csontos részei a hátcsigolyák, a bordák (12 pár, melyből 7 pár valódi, 5 álborda) és a szegycsont.

A lapocka (scapula) a hátrészen található háromszögletű lapos csontunk, nagyon sok izom tapad hozzá, a kulcscsonttal ízesül.

A lapocka körül érzett fájdalom sokaknál előfordul a vállízület merevség miatt, melyet a helytelen testtartás, illetve mozgásszegény életmód miatt megrövidült izmok, illetve izomletapadás, idegbecsípődés, vagy sérülés okozhatnak. A meggyengült izomzatot gyógytornász segítségével különböző terápiás foglalkozások során nagyon hatékonyan lehet erősíteni, kezelni.

A felső végtag szabad csontjai:

  • felkarcsont (a váll és könyök között található hosszú csöves csont)
  • alkarcsont (két hosszúkás csontja az egymással párhuzamosan elhelyezkedő orsócsont és a singcsont)
  • kéz csontjai (kéztőcsontok: borsó, fejes, horgas, holdas, háromszögletű, kis trapéz, sajka és trapézcsont, a kézközépcsontok és a kéz ujjperccsontjai)

A felkar és alkar a könyökízületben rögzül egymással.

Kapcsolódó témák:

gerinc, gerincfájdalom, medence, nyaki fájdalom, hátfájás, kisugárzó fájdalom, csontritkulás, oszteoporózis, testtartás, energizált tartás, gerincsérv, porckorong, végtag fájdalom, gyógytorna Győr, fizioterápia, ortopédiai szolgáltatás Győrben, rehabilitáció, gyógyterápia, McKenzie módszer, Schroth terápia, kineziotape, manuálterápia, manuális terápia

További érdekességekért kattintson ide:

https://develomed.hu/preventiv-gerinctrening/

https://develomed.hu/mckenzie-modszer/

https://develomed.hu/hasznos-tudnivalok/

Várjuk szeretettel, jó egészséget kívánunk!

Develomed Gyógytorna Stúdió – Győr

 

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue