9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Matthias-féle teszt

A gerinc-és tartásproblémák kialakulási esélyének csökkentéséhez, mint minden más területen, a legfontosabb teendőnk a megelőzés. A statisztikák szerint az óvodáskorúak több, mint a felének helytelen a testtartása, így érdemes már ebben a korban folyamatosan figyelnünk és játékos formában, tudatos bevezetnünk és alkalmaznunk a tartásjavító és az izomzatot megfelelően erősítő gerinctornás gyakorlatokat.

A Matthias-féle teszt a testtartásért felelős izmokról ad információt, a következőképpen végezhetjük el otthonunkban:

Kérjük meg gyermekünket, hogy álljon meg egyenesen aktív tartási helyzetben (azaz húzza ki magát, be a pocakját és kissé szorítsa össze a popsiját). A szemeit behunyva emelje mindkét karját egyenesen mellső középtartásba és tartson ki ebben a helyzetben 30 másodpercig.

A szülő feladata a fél perc alatt bekövetkező testtartási változások megfigyelése az alábbiak szerint:

  • ha a tesztidő alatt a gyermek testtartása egyáltalán nem változik, és a tartás egyenes marad, akkor megfelelően fejlett hát, nyak, váll-és törzsizomzattal rendelkezik
  • ha a vállak vagy a medence előre elmozdul, illetve a felső test hátrafelé billen el, vagy a pocakját kinyomja, akkor már tartáshibára, tartásgyengeségre gyanakodhatunk

Gyermekünk gerincét és testtartását alapvetően szabad szemmel is rendszeresen vizsgálnunk kell. Az ortopédiai probléma árulkodó és egyértelmű jele lehet például egy aszimmetrikus testtartás (a vállak vonala vagy a csípő nem egyvonalban fut), illetve a legenyhébb szintű sántítás, kiegyensúlyozatlan mozgás, vagy akár a gyakori egyensúlyvesztés, rendszeres elesés.

A tartásgyengeség lehet első, vagy másodfokú, szó lehet megnyúlt háti izmokról, a felső, illetve alsó törzsi szakasz diszfunkciójáról, nagyon fontos tehát, hogy amennyiben a fent leírtak egyikével találkozunk, érdemes a probléma mielőbbi és szakorvos által történő kivizsgálása.

A gerincgyengeség vagy a kialakult hanyagtartás rendszeres gyógytornával egyszerűen és viszonylag gyorsan kezelhető, segíthető.

Ha a témával kapcsolatban bármilyen kérdése merül fel, forduljon bizalommal szakgyógytornászainkhoz!

Jó egészséget kívánunk Mindenkinek!

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue