9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Gerincferdülés (scoliosis) – jellemzők és kilátások

A gerincferdülés 80%-a ismeretlen eredetű, lehet születési rendellenesség, vagy később (jellemzően serdülőkorban) kialakuló scoliosis. Az idejében felismert gerincferdülés jó eredményekkel kezelhető, ehhez azonban fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel.

Gerincferdülés jellemzői

A legfőbb tünete, hogy a gerinc oldalirányba elgörbül, a csigolyák egymáson elcsavarodnak. Például ha a felső háti szakasz görbülete jobbra, az alsó háti szakasz pedig balra hajlik, a jobb váll jellemzően magasabban áll, mint a bal. Eleinte nem okoz panaszokat, később hát-, derékfájdalom jelentkezik, további szövődményként porckopás jelentkezhet. A nagyfokú kóros görbület akár légzészavart, szívbetegséget is okozhat. Mint minden betegséget, a gerincferdülést is jobb megelőzni (pl. helyes testtartással), illetve idejében orvoshoz fordulni és elkezdeni a kezelést.

 

Típusai

Funkcionális scoliosis: ez esetben a gerinc oldalra görbül, a csigolyák megtartottak maradnak, nem csavarodnak meg. Ez a típus általában helytelen testtartás következményeként, ill. a hátizmok gyengesége miatt alakul ki. Gyógytornával jól kezelhető, hosszútávon jelentős eredmények érhetők el.

Strukturális scoliosis: a görbület megjelenésével egyidejűleg a csigolyák is elmozdulnak, a tér mindhárom irányába történhet csavarodás. A kóros görbület miatt bordapúp alakul ki, amely láthatóvá teszi az elváltozást. A betegség megjelenése azonnali kezelést igényel. Kiemelten fontos ügyelni a napi torna elvégzésére, ugyanis a strukturális scoliosis hajlamos rosszabbodni, a görbületek mértéke súlyosbodhat, fokozva ez által a deformitásokat.

Kezelés

Ha gerincferdülésre gyanakszunk érdemes rögtön szakorvost felkeresni a pontos diagnózis felállítása érdekében. A fizikális vizsgálaton kívül az orvos kétirányú röntgenfelvételt készít. A röntgenfelvétel eredménye alapján állapítható meg az elváltozás mértéke, súlyossága. A diagnózis felállítását követően írja elő a szakorvos a kezelési tervet, mely több elemből állhat:

– Gyógytorna: a gerincferdülés mértékét fokokban szokás megadni. Amennyiben 20 foknál kisebb a görbület, elegendő a rendszeres gyógytorna. A torna során többféle gyakorlat elvégzése szükséges: jellemzően a törzs izmainak erősítéséből, korrigáló és nyújtó gyakorlatokból áll. A gerincferdülés súlyosságától függ, milyen gyakran kell elvégezni az előírt tornát. Ajánlott legalább 2-3 naponta, ezáltal a gerinc melletti izmok megerősödnek tartást adva a gerincoszlopnak.

– Schroth terápia: tartáshibák, gerincferdülés és egyéb gerincproblémák kezelésére alkalmas terápia. A módszer lényege, hogy a gerinc maximális nyújtásával, izomerősítéssel és légző gyakorlatokkal korrigálja a rossz testtartást. A terápiát Schroth szakképzettségű gyógytornász vezeti, célja a görbület kiegyenesítése, a csigolyák csavarodásának visszaállítása, továbbá az izmok erősítése a gerinc megtartásához szükséges mértékben.

– Fűző: a fűző, vagy más néven korzett használata olyan esetekben válik szükségessé, ha a gyógytorna önmagában már nem nyújt érdemi javulást. Általában a 20 fok feletti gerincgörbületek esetén kell alkalmazni. A fűzőt ortopéd szakorvos javaslatára ortopéd technikus készíti el. Mivel minden eset más, a fűzőt az egyénre kell szabni állapotának megfelelően. Fontos tudni: a fűző szakorvosi javaslatra jelenleg TB támogatást élvez.

Sport

A gerincferdülés kezeléséhez szorosan hozzátartozik a rendszeres mozgás. A görbület mértékétől függően végezhetünk gyakorlatokat, az enyhe (20 Cobb fok alatti) görbület esetén nem kell felmentés a tornaóra alól, nyugodtan végezhető mindenféle mozgás. A 20 Cobb fok feletti gerincferdülés során szakorvosi véleményre van szükség. Ő határozza meg gyógytornász véleményét is kikérve, hogy mely mozgáselemek kerülendőek, melyek ajánlottak, mivel ez esetben már korzett viselése is szükségessé válhat. Amennyiben fűző viselésére kerül sor, a versenysportok abszolút nem javasoltak. Az állapot szerint előírt gyógytorna gyakorlatok napi szintű elvégzése kiemelkedő fontosságú. A súlyosabb mértékű görbület (45-50 Cobb fok feletti) esetén műtétre van szükség. A műtét utáni felépülést segíti a gyógytorna, főleg a Schroth terápia hoz látható eredményeket.

A gerincferdülés napjainkban egyre több embert érint, emiatt fontos felhívni a figyelmet a kockázati tényezőkre, a már kialakult gerincferdülés kezelési lehetőségeire. Ha rendszeresen jár ortopéd szűrővizsgálatokra, valamint hetente elegendő időt sportol, akkor már sokat tett a scoliosis megelőzése érdekében.

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue