9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Fascia-háló

Miért fontos a FASCIA és mi is ez egyáltalán?

A fascia-háló testünk nagy fontosságú érzékelő szerve, a mozgási szervrendszerünkben bizonyított szerepe alapvető jelentőségű!

Lényegét a modern orvostudomány holisztikus gyógyászata fedezte fel, a köztudatba történő beépítése jelenleg is zajlik.

Mit is jelent pontosan? Képzelj el egy sűrű pókhálót, mely körbesző és összetart mindent a környezetében. Na, ilyen a fascia-háló. Biztosan rácsodálkoztál már a konyhában különböző húsok előkészítése során erre az átlátszó hártyás rétegre, a csirkemellen, a libacombon vagy a sertéskarajon, igen mindenhol ott van ez a hártya. A fascia tulajdonképpen egy nyálkás, sűrű kollagén rostokkal telt nagyon erős szövet, egy szerves biológiai anyag, mely minden idegszálunkat, vérerünket, szervünket és izmainkat körülveszi és összetartja, hiszen alkotóelemeink nem lóghatnak csak úgy a levegőben. A fascia sejtjeink és alkatrészeink fő védelmi hálója, mondhatni.

„… testünk 600 különböző izmát ismerjük, pedig helyesebben azt kellene mondani, hogy egy nagy izomtömb oszlik 600 kisebb zsebre a fascia hálón”. – állítja Anatomy Trains című művében a neves amerikai mozgásszervi terapeuta, Thomas W. Myers, egy teljesen újfajta átértelmezést adva az anatómiai ismereteknek. Elgondolásában a test vázát nem csontvázunk alkotja, hanem egy sokrétegű egységes szövetháló (a fascia), melybe minden egyes porcikánk beletartozik, a legkisebbtől a legnagyobbig.

A fascia-háló körülveszi tehát az izmainkat (melyet összeköt a csontokkal, az ínakkal), védi a szakadástól, a túlnyúlástól, képes összehúzódni és reagálni, hatni a mozdulatokra, a mozgás egészére. Ezért is nagyon fontos óvnunk, védenünk ezt a hártyás érzékelő szövetet, hiszen ha elveszti funkcióját, rugalmatlanná válik, megkeménykedik és sérülékeny lesz. Sajnos akárhol történhet sérülés, az kihatással lesz mindenre. Gondoljunk csak bele, ha a felsőnkre egy csipeszt teszünk, húzhatjuk, vonhatjuk minden irányba, de az esése nem olyan lesz, mint eredeti állapotában. Persze nem reménytelen a helyzet, ha a csipeszt levesszük és vasalóval átszaladunk az anyagon, visszanyeri eredeti állagát.

Mit tehetünk a fasciánkért?

  • Megfelelő mennyiségű folyadék bevitel: A fascia több mint háromnegyede víz, ezért meghatározza a szövet minőségét a napi folyadékfogyasztásunk. Nyilván egy sérült szövetnek még inkább szüksége van a folyadékra, a megfelelő struktúra érdekében. Persze a folyadék alatt nem a kávéra, a különböző cukros üdítőkre vagy az alkohol tartalmú italokra gondolunk, hanem a megfelelő ásványi anyag tartalmú vízre.
  • Megfelelő minőségű táplálkozás: A sav-bázis egyensúly felborulása kihatással van a fascia rugalmasságára. A savas közeg fogékonyabb a gyulladásra, a sérülésre illetve a fájdalomra, ezért kerülni kellene az ilyen jellegű élelmeket. Az állati eredetű termékek helyett több növényi alapú ételt fogyasszunk. Preferáljuk a zöldségeket, a gyümölcsöket és magvakat.
  • A szelektív izomerősítés a múlté, a modern szemlélet szerint láncokban, láncolatokban gondolkozunk. Ezért fontos, hogy funkcióban erősítsük izmainkat. És igen, mozogjunk, erősítsünk, hogy erősödhessünk, hiszen testünk alapvető ingere a mozgás. Ha nem használunk, vagy elhanyagolunk valamit, az nem fog olajozottan működni.
  • Mozgás után persze kihagyhatatlan a megfelelő nyújtás, regenerálás. Soha ne feledjük, hogy a testünk, szervezetünk nem egy gép, amit csak működtetni kell. Igenis szükség van a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenésre. A regeneráció érdekében pedig masszázsra, fascia kezelésre, hengerezésre, és persze a helyes stretchingre.

A DEVELOMED Gyógytorna Stúdióban törődünk a fasciáddal!

Keresd az alábbi terápiáinkat:

Dévény torna

FDM módszer

Jóga

Stretching

 

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

Jó egészséget és hatékony gyógyulást kívánunk Mindenkinek!

DEVELOMED Gyógytorna Stúdió

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue