9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

DÉVÉNY módszer – koponya, arc-és szájkezelés

A Dévény – módszer kapcsán:

„…..a kisfiam ferde nyaktartása és arcának aszimmetriája már 3 hetes kezelés után láthatóan javult, sokkal jobban érzi magát……”

Kisbabánk megfelelő viselkedésére és mozgására az első pillanattól figyelnünk kell (lustaság, befeszülés, túl lazának tűnő testtartás, minimális mozgás, szoptatási nehézség, nagyobbaknál beszédzavar)!

Az újszülöttek problémái 80-95 százalékban gyógyíthatók, illetve nagyon jó eséllyel javíthatók, ami rendkívüli eredmény!

A Dévény-terápia gyógytorna stúdiónk egyik leggyakrabban alkalmazott módszere az újszülöttek és kisgyermekek gyógyításában, fejlesztésében, kiváló tapasztalatokkal és eredményekkel rendelkezik.

Fontos megjegyzés!

 • Minél korábban kezdődik a kezelés a kisbabák esetében, annál jobbak az esélyek a teljes gyógyulásra.

DÉVÉNY – koponya, arc – és szájkezelés

A Dévény módszerrel a leggyakrabban a központi idegrendszeri eredetű mozgásfejlődési problémák kezelhetők (szülési folyamat közben fellépő oxigénhiány esetén például), azonban egy későbbi, kisgyermek korban megkésett, vagy megtorpant mozgásfejlődési szakaszban is javasolt lehet a terápia.

A test vázizomzatának kezelésén kívül, a DSGM módszer a kis páciensek arcának, hajas fejbőrének, valamint szájának kezelését is fontosnak tartja!

MIÉRT VAN SZÜKSÉG ezen területek kezelésére?

Az aszimmetriák nem csak a vázizomzatot, hanem az apró mimikai izmokat, a nyelvet (hiszen ez is egy izomköteg), a hajas fejbőrt és az áll alatti “bőnyét”, valamint a nyakizmokat is érintik.

Gyakori jelenség, hogy a gyermek megszületésekor a szülő a következőkre figyel fel:

 • – babájának aszimmetrikus az arca
 • – az arc izmocskái feszesek, vagy lógnak
 • – nyelvecskéje kicsúszik a szájából, vagy éppen tömegesebb küllemű
 • – a fej fordítását az egyik irányba kedveli, a másik oldalra mellőzi
 • – fejecskéje valamelyik oldalon ellapult
 • – a fej az egyik oldali válla felé billen
 • – hason fekvésben fejét nem emeli
 • – állát leszegi, ezért nyakát nehéz tisztítani
 • – nehezen szopik, vagy egyáltalán nem tud

 

A fent említett rizikó jelek oka leggyakrabban a magzati életében szerzett tartási probléma, amikor a baba az anyaméhben kis helyen nődögél és kénytelen a számára adott helyhez, méretekhez alkalmazkodni. Súlyosabb esetben születési oxigénhiány, fejlődési rendellenesség, szindrómák és agyállományi érintettségek is előfordulhatnak.

A koponya – arc- és a száj kezelésével az érintett terület, valamint a nyak izomgyengesége, éretlensége, vagy nem rendeltetésszerű viselkedése az esetek többségében gyógyítható.

Miért van szükség az arc- és a száj kezelésére?

A kezelés során speciális fogástechnikával átdolgozzuk a baba arcizmait kívül és a szájüregen belül, hangsúlyt fektetve a nyelv kezelésére is.

A terápia nagy segítség lehet a babának a nehézkes szopás küzdelmében, és a mellétáplálás megkezdésekor már könnyebb feladat marad a darabos ételek „feldolgozása”, a falat forgatása. A módszer a helyes hangképzés fejlődését és az érthető beszéd kialakulását is nagyban segítheti.

A koponya deformitását a letapadt hajas fejbőr felszabadításával kezeljük. A korai életkorban a koponya csontjai még egymáshoz képest elmozdulnak (a csontosodás még nem teljes), így az elváltozás korrigálható.

A legjellegzetesebb „tünetek”, amire érdemes felfigyelni a csecsemő kezdeti fejlődésénél:

 • rongybaba-tartás, gyenge vagy laza izomzat (a baba nem tart ellen, például a fejét, fekvő helyzetből felhúzás esetén)
 • túl lassú mozgásfejlődés (a baba lusta)
 • fáradékonyság, nehézségek a szoptatásnál
 • aszimmetrikus testtartás, merev izomzat (nem jó jel, ha a baba túl gyakran feszíti hátra a fejét, vagy húzza felfelé a vállait, szokatlan mozgásformákat vesz fel)
 • a baba egyáltalán nem tűri jól a hasra fektetést
 • fogzással összefüggésbe nem hozható túlzott nyáltermelődés indul

Koraszülés, illetve veleszületett tartási rendellenesség és ortopédiai megbetegedések esetén mindenképpen javasoljuk a Dévény-módszer mielőbbi megkezdését, a gyógyulás esélyének javítására.

További tájékoztatás a Dévény-módszerről itt olvasható:

https://develomed.hu/deveny-specialis-manualis-technika-gimnasztika-modszer/

Ha bármilyen kérdése merülne fel a témával, vagy babáján esetlegesen tapasztalt tünettel kapcsolatban, keressen bennünket a legnagyobb bizalommal!

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue