9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Labdarúgó-világbajnokság! Éljen a foci! És az egészség!

Előzzük meg a sportsérüléseket egy kis bemelegítéssel!

A focirajongók minden korosztálya lázban ég a bajnokság ideje alatt, és nyilván meg kell ismételni a legszebb gólokat a kertben vagy rögtönzött pályákon a hirtelen összetrombitált barátokkal, és tegyük is! A foci egy nagyon klassz szabadidős tevékenység, vigyázzunk azonban testi épségünkre, ne kezdjünk bele bemelegítés nélkül!

Élsportoló futballista példaképeink is rengeteg időt töltenek el bemelegítéssel!

A játék örömét nagyon gyorsan felválthatja egy hirtelen fájdalom vagy sérülés, a profi sportok esetében pont a labdajátékok során fordul elő a legtöbb ilyen (kézilabda, röplabda, futball).

Lássuk csak melyek a leggyakoribb sportsérülések:

  • izomrándulás, ín-és izomszakadás, combizom szakadás, bokaficam, térdfájdalom, bokaszalag-szakadás, porcsérülés, izomgörcs, egyéb más ficamok

A játék előtt testben és lélekben, valamint agyban is rá kell hangolódnunk a mozgásra és testünk túlterhelésére, szem előtt tartva a kisebb-nagyobb sérülések lehetőségét. Bemelegítéskor megemelkedik a pulzusszám és több levegőt veszünk, fokozatosan emelkedik a véráramlásunk is, nő a testhőmérsékletünk.

Íme, néhány jó tanács izmaink megfelelő bemelegítésére és nyújtására (erre minimum 30 perc az ideális idő):

1/ Végezzünk keringésfokozó gyakorlatokat, szökdécseljünk, guggoljunk, a kocogásból felvett gyors iramú futás-sorozatok nagyszerűen beindítják a szívmunkát.

2/ Nyújtsuk meg minden izmunkat, végezzünk derékhajlításokat, törzsfordításokat minden irányba, és ne felejtsük el a fokozatosságot! A bemelegítés egyik nagy feladata az ízületek védelme, hiszen a gyakorlatok fokozott elvégzése alatt az ízületi folyadék bekerül a résekbe, így képes ellátni az úgynevezett kenőfunkciót.

3/ A játék után ne feledkezzünk meg egy kis levezetésről, kell az átmenet a test megfelelő lenyugvásához, ehhez szintén nyújtó gyakorlatok szükségesek, ami ráadásul csökkenti az esetleges izomláz, vagy izomgörcs kialakulását is.

És ha mégis megtörténne a baj: mozgásterapeuta és gyógytornász szakember segítségét kérheted, hiszen nagyon fontos, hogy a sérült testrész a legmegfelelőbb terápiával gyógyuljon!

Jó egészséget kívánunk és készséggel állunk rendelkezésedre, ha kérdésed van!

A Develomed Gyógytorna Stúdió csapata

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue