9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

A babahordozás előnyei

A babahordozás előnyei és a fontos kérdés: mire ügyeljünk a hordozó-eszköz kiválasztásánál?

Az újszülött testi felépítése és ölelő, valamint fogóreflexe mind azt igazolják, hogy alkalmasak a testen való hordásra.

Manapság rengeteg hordozó-eszközzel találkozhatunk a piacon, legyen az szőtt vagy rugalmas anyagból készített kendők sokasága, erszényes vagy kengurus megoldások, akár csatos hordozók, nem mindegy azonban, hogy a csecsemő melyik életkorszakában és milyen esetben használjuk az egyes változatokat.

Lássuk először a babahordozás néhány megerősítő, tudományosan alátámasztott, vagy lélektani értelmezésben igazolható pozitív hatását:

  • a hordozó szülő közelsége biztonságérzetet ad és nyugtatóan hat a kisbabára, aki folyamatosan érzékelheti a szülő szívverését és teste melegségét, ezáltal kevesebbet sír és kiegyensúlyozottabb lehet
  • a hordozáskor a hordozó szülő mozgása stimulálja a baba egyensúlyozó képességét, az agya több ingert kap, kognitív és érzelmi területen is gyorsabban fejlődik
  • a hordozás segítheti a hasfájós babákat, oldhatja a szoptatási problémákat
  • hordozáskor a kisbaba terpesztartása biztosított, így a csípődysplasia kezelésében is előnyösnek bizonyulhat

Merre nézzen a kisbaba a hordozás közben?

Szakemberek szerint a baba újszülött korában nagyon fontos, hogy az édesanya arcát folyamatosan lássa, és „bele” tudjon bújni anyukája testébe, ha szükségét érzi, így ebben az életkorban mindenképpen fordítsuk szembe a picit magunkkal.

3-4 hónapos kortól kezdődően a kisbabák érdeklődése már nagyon kinyílik, szívesebben nézegetnek ide-oda, ismerkednek a környezetükkel, így kifelé is fordíthatjuk őket, hadd kíváncsiskodjanak.

Hogyan válasszunk babahordozó eszközt?

A baba csípőfejlődéséhez elengedhetetlen, hogy a hordozó alulról a baba térdhajlatától a popsijáig támasszon, elkerülve ezzel a láb lógását. A megfelelő tartásban a pici lábakat combból támasztja a hordozó, azok felhúzott állapotban és terpeszben állnak.

A hosszútávú kényelem elérése érdekében figyeljünk a hordozó eszköz megfelelő szorosságára és a viselő szülő testének egyenletes terhelésére.

A hordozó eszköznek szorosan kell fognia a csecsemő törzsi részét, a hordozó szülő testhelyzet-változtatását a kisbabának minden esetben követnie kell, egyként kell mozogniuk, ez különösképpen érvényes a baba nyak-és fejrészére, tehát ezen a felső részen is fontos a megtámasztás.

Mint megannyi termék esetében, itt is hangsúlyos, hogy vásárlás előtt a kisbabával együtt próbáljuk ki a teszttermékeket!

A kendős fajták bárkire ráköthetők, sokféle variációban, azonban a gyakorlati elsajátítás és a rutin némi időt vehet igénybe.

A csatos babahordozók vagy kenguruk mérete a hordozó személyre állítható és magabiztosan tart, azonban mindenképpen ellenőrizzük a vállpánt párnázottságát, és az esetleges hézagokat a hordozott baba egyes testrészeinél.

Lényeges szempont a hordozó eszköz le – és felvételének egyszerűsége, és fontos a megbízható minőség!

Mivel gyermekünk biztonsága és egészsége lehet a tét, érdemes a babahordozó eszközt megbízható üzletben megvásárolni és szakértő eladó jelenlétét kérni a személyesen kipróbálás és tesztelés idejére!

A témát érintő kérdések esetén is forduljanak hozzánk bizalommal! – Develomed Gyógytorna Stúdió –

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue