9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Az emberi csontokról röviden 1.rész: a gerincoszlop és a medence

Törzsünk vázát a gerincoszlop (csigolyaoszlop) alkotja, az elülső részben ehhez 12 pár bordacsont kapcsolódik. Gerincünk a koponyától a medencecsontig húzódik, és összesen (felnőtt ember esetében) 33 darab csigolya található benne, melyek 3 nagyobb csoportba oszthatók:

1/ 7 db nyakcsigolya (vertebrae cervicales)

2/ 12 db hátcsigolya (vertebrae thoracicae)

3/ 5 db ágyéki csigolya (vertebrae lumbales)

Ezt követi a szintén 5 db összecsontosodott részből álló keresztcsont (os sacrum-vertebra sacralis) és a szintén összecsontosodott farokcsont, ami 3-5 csontrészből áll (verebra coccygea).

A keresztcsont a gerincoszlopot köti össze a medencével, a csípő jobb és baloldali részébe ékelődve. Fontos feladata a test felső részének súlyát megfelelően közvetíteni a medencecsont irányába. A farokcsont a gerinc legalsó részén elhelyezkedő csontos csökevény, izmok és ínak tapadnak hozzá, segít a testsúly megtartásában.

A medence (pelvis) az emberi test súlypontját alkotja, törzsünk és alsó végtagjaink összekötő része az test közepén. Két medencecsontból áll, a nagymedencéből (pelvis major) és a kismedencéből (pelvis minor), valamint a közöttük található keresztcsontból (os sacrum), nagyon röviden jellemezve. A medencecsont szintén összenőtt csontokból áll, a csípőcsontból, ülőcsontból, és a szeméremcsontból, csípőízületi árkot alkotva, melybe a combcsontfej illeszkedik. A férfi és női medencecsont kialakulása eltér egymástól, ennek a szülésben van jelentősége.

Kapcsolódó témák:

gerinc, gerincfájdalom, medence, nyaki fájdalom, hátfájás, kisugárzó fájdalom, csontritkulás, oszteoporózis, testtartás, energizált tartás, gerincsérv, porckorong, végtag fájdalom, gyógytorna Győr, fizioterápia, ortopédiai szolgáltatás Győrben, rehabilitáció, gyógyterápia, McKenzie módszer, Schroth terápia, kineziotape, manuálterápia, manuális terápia

További érdekességekért kattintson ide:

https://develomed.hu/preventiv-gerinctrening/

https://develomed.hu/mckenzie-modszer/

https://develomed.hu/hasznos-tudnivalok/

Várjuk szeretettel, jó egészséget kívánunk!

Develomed Gyógytorna Stúdió – Győr

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue