9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

A kalcium és a csontok fizikai terhelése

A csontok fizikai terhelése kéz a kézben jár a kalcium és a D-vitamin bevitellel!

Napjainkban a csontritkulás (oszteoporózis) sajnos már népbetegséggé vált, – nem véletlenül sorolja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a tíz legelterjedtebb betegség közé -, megelőzése ezért a gyermekgyógyászat egyik legfontosabb feladata. Az oszteoporózis folyamatában csökken a csonttömeg és annak mésztartalma, aminek következtében fokozódik a csontok törékenysége és nő a spontán törések kockázata.

A gyermekkor életmódja nagyban határozza meg a csontok későbbi terhelhetőségének mértékét. Nagyon fontos, hogy hagyjuk gyermekünket minél többet mozogni, semmiképp ne korlátozzuk a lendületes mozgásformák elvégzésében és persze motiváljuk őt a sportolásra is, hiszen az erős csontrendszer kialakítása a felnőttkori életére is jelentősen kihat majd.

Genetikailag csontunk vastagsága meghatározott ugyan, azonban nagyban befolyásolhatjuk az életvitelünkkel, a bevitt táplálékkal, hozzáadott táplálék kiegészítőkkel és vitaminokkal.

Lássuk, hogyan:

Az egészséges csontképződéshez elengedhetetlen a minőségi és mennyiségi kalciumbevitel, mely a csontfal vastagságának nagyon fontos építőeleme, azonban megfelelő beépüléséhez a csontokba még 2 elem szükséges: a mozgás és a D-vitamin, mivel a csontot képző sejtek mozgás közben aktivizálódnak, a D-vitamin pedig segíti a kalcium beépülését.

Élelmiszerek, melyek fedezhetik a napi kalciumszükségletet gyermekkorban:

  • zsírszegény tej 2 bögre naponta
  • napi 1 pohár joghurt vagy darabka sajt
  • teljes kiőrlésű gabonatermék, sok zöld színű zöldség (spenót, brokkoli…)

Ami kerülendő: a szénsavas üdítőitalok elvesznek a szervezet kalciumraktárából, próbáljuk meg ezeket egészségesebb italokkal, például 100 százalékos gyümölcslevelekkel, vagy turmixokkal, megfelelő mennyiségű vízzel helyettesíteni.

A kellő D-vitamin – szükséglet kielégítése nem mindig sikerül táplálékbevitellel, hiszen a gyerekek zöme nem éppen kedveli az ebben a vitaminban gazdagon bővelkedő lazacot, gombát, májat vagy éppen a tojássárgáját, ezért lehetőség szerint szerezzünk be D-vitamint a gyógyszertárakban vagy drogériákban, illetve jó idő esetén tartózkodjunk sokat a szabadban, hiszen a szervezet képes a napsugarakból a D-vitamint képzésre.

A kalcium a csont fizikai terhelésével épül be a legjobban a csontba, ezért nagyon lényeges az intenzív mozgás és a sportolás már kisgyerekkortól.

Ha kérdése van, keressen bizalommal!

Jó egészséget kívánunk! Develomed Gyógytorna Stúdió

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue