9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Minden, amit tudnod kell a császármetszés utáni hegkezelésről

Minden, amit tudnod kell a császármetszés utáni hegkezelésről

A császármetszésnél csakúgy, mint minden hasi műtétnél, számolni kell a hegesedés következtében létrejövő hasűri összenövésekkel. A kívülről látható heg olyan, mint a jéghegy csúcsa: lehet, hogy szépen elsimul a bőrfelszínen és hamar visszatér a megszokott bőrszínhez, azonban a hasüregben a szervek felé is adhat letapadásokat, ezáltal pedig okozhat panaszokat is.

A heggyógyulás folyamatában a heg stabillá válása természetes módon zajlik. Azonban, amennyiben nem megfelelő ingerek érik közben a szervezetet, könnyen olyan részek is „stabillá” válhatnak, aminek mozgékonynak kéne maradni. A különböző szervek, izmok, kötőszövetes rétegek egymással is összenőhetnek. Ennek következtében csökken az adott terület mozgékonysága, és panaszt okozhat (akár egész máshol is).

Különböző tüneteket lehet észlelni, amik összefüggésben lehetnek a heg letapadásával, összenövésekkel:

– színkülönbségek: a heg vonala vörös, vagy éppen kifehéredett
– a heg vonala be van húzódva, kötényhas alakul ki – a bőr túlságosan érzékeny vagy éppen érzéketlen a heg körül
– időjárás változásokra jelentkezik panasz vagy érzékenység, esetleg viszketés
– emésztési problémák, menstruációs vagy ovulációs fájdalom
– testtartás változás
– inkontinencia

A heg kezelése nem csupán panaszok fennállásakor szükséges! Az összenövések gyakran tünetmentesek, és sokszor csak szülés után hónapokkal, vagy évekkel okoznak tüneteket. Ha nincs panaszod, akkor is érdemes rendszeresen kezelni a heget, mert az összenövések ezáltal lazulhatnak.

A hegkezelést egyből a szülés után meg lehet kezdeni, ehhez sok esetben már a kórházban kap iránymutatást az édesanya. Minél hamarabb kezdi meg valaki a hegkezelést, annál kevesebb eséllyel alakulnak ki összenövések. Azonban évekkel a szülést követően is hatékony a hegterápia, sikeresen lehet vele csökkenteni a meglévő panaszokat.

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue