9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

FDM kezelés

FDM – fascia disztorziós modell

Ahogy előző cikkünkben is említettük már, a fascia rendszere egész testünket és szervezetünket behálózza, beborítja. Ez a rugalmas kötőszövet körbeveszi és összeköti egymással az izmokat,az inakat, az ereket, a belső szerveket, információt továbbít és még stabilizáló, illetve mobilizáló funkciója is van. Ez a multifunkcionális érzékszerv rengeteg idegrostot tartalmaz.

A vegetatív idegrendszeren keresztül folyamatosan fennálló merevségérzet, feszülés és stressz hatására a fasciában tónusnövekedés alakul ki, ami azt eredményezi, hogy ez a rugalmasnak mondott kötőszövet bizony elveszti rugalmasságát, nem enged minket kibontakozni ez a pókháló hártya, amit mi is stresszesen élünk meg, fájdalom formájában.

Tehát kijelenthetjük, hogy bármilyen trauma, stressz, sérülés, vagy régóta fennálló mozgásszervi probléma gyötri szervezetünket, és még a táplálkozásunk, valamint a folyadékfogyasztásunk sincs a helyzet magaslatán, nem lehet okunk csodálkozásra, a hártyás rétegünk bizony jelez, ha elhanyagoljuk.

A fascia jelzése többféle lehet:

  • pontszerű fájdalom érzékelése
  • kisugárzó fájdalom érzése
  • mély ízületi fájdalom érzése
  • de tapasztalhatunk mozgásbeszűkülést és izomerő csökkenést is

A probléma helyreállítása, vagy megszüntetése sajnos nem egyszerű, érdemes külső segítséget kérni.

Erre manapság talán az FDM, azaz a fascia disztorziós modell az egyik leghatékonyabb technika. A kezelés alkalmával a terapeuta a páciens testbeszéde és anamnézise alapján megállapítja a hártyás kötőszövet elváltozásait, és azt különböző manuális eljárással kezeli.

Sajnos ez a terápia nem tartozik a legkellemesebb eljárások közé, akár fájdalmas is lehet, hiszen a letapadt fascia réteg feloldásához mélyre kell nyúlni a szövetek között a „hiba” feltárására és javítására, viszont hihetetlen gyors eredményeket lehet elérni ezzel a technikával.

 

Az FDM a sportolók körében nagymértékben preferált kezelési módszer, hiszen a pályán történő sérülések esetén a leghatékonyabb és azonnali megoldás szükséges.

Ugyan ki szeret szenvedni, éjszaka álmatlanul pörögni az ágyban a fájdalomtól? Van úgy, hogy tényleg gyors megoldásra van szükség!

Ezért is a legtalálóbb mondatot idéznénk a terápia kapcsán:

„Find it, and fix it fast!- Találd meg, és javítsd meg gyorsan!”

Sokszor nem is tudatosul egy fájdalom teljesen a hétköznapjainkban, ha valamit érzünk – például fáj a nyakunk –, képesek vagyunk egész nap azt fogdosni, lazítgatni, mozgatni, számtalanszor odanyúlunk, próbáljuk oldani a kellemetlenséget, tekergetjük a fejünket, és sorolhatnánk a „házi” praktikákat. A konzultáció során egy FDM terapeuta egyből tudja hova nyúljon, és milyen fogásokat alkalmazzon, hiszen testbeszédünk sokat elárul rólunk. A kezelés természetesen precíz orvosi anamnézis elemzésével és az esetenként szükséges képalkotó eljárással válik teljessé.

A kezelést követően a szervezet és az izomrendszer további terhelése szükséges, hogy az elvárt funkciónak megfelelően regenerálódjanak a szövetek. Ajánlott lehet egy kis séta beiktatása és megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a salakanyag-távozás megkönnyítésére. A regeneráció ideje alatt nagyon fontos a tudatos táplálkozás! Az aktív sportból picit érdemes visszavenni és több időt fordítani nyújtó-gyakorlatokra, hengerezésre, esetleg pilatesre, jógára.

Ha többet szeretne megtudni az FDM technikáról, a Develomed Gyógytorna Stúdió munkatársai készséggel állnak rendelkezésre!

Mindenkinek jó egészséget kívánunk!

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue