9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

A gerinc fejlődése

Gyermekkori rendellenességek – mire figyeljünk?

A gyermekkor bizonyos életszakaszaiban a csontok és az izmok fejlődése időben kissé eltérhet, ezért a gerinc görbülete még az egészséges gyermekeknél is torzulást mutathat. Nagyon fontos ezt időben észrevenni! A gerinc végleges formája a gyermeki serdülőkor elejére alakul ki (8-10 éves életkor körül).

Az egészséges gerincgörbület újszülött korban „C” alakú és domború. A kisgyerekek fejlődése során az izomzat elsőként a nyaki homorulatot, majd a járás megjelenésével az ágyékit alakítja. Későbbi életkorban az egészségesnek nevezhető gerincoszlop oldalról „S” alakú, hátulról nézve pedig teljesen egyenes. Ha a gerinc előrefelé görbül, azt lordosisnak (homorulat) nevezzük, ha hátrafelé görbül, azt kyphosisnak (domborulat). A normális variációk között megkülönböztetünk lapos-, nyerges- és domború hátat.

Az egészséges gerincoszlop elváltozását kisgyermek korban számos tényező okozhatja, származhat egy korai erőltetett ültetéstől, vagy a kicsi túl korai járásra késztetése okán, de izomgyengeség is állhat a háttérben, nevezetesen a hátban vagy a törzsben. Ez utóbbi esetben hanyagtartásról beszélünk, amely kialakulásában pszichés tényezők is szerepet játszhatnak. Rendszeres tornával és sportolással, azaz az izomerő aktiválásával a probléma nagyban korrigálható, hiszen az erős izomzat megalapozza a gerinc stabilitását.

A megelőzés a gerincferdülés elkerülésében is rendkívüli fontossággal bír.

 

Az alábbi jelek árulkodók lehetnek az izomrendszer gyengeségét illetően: lúdtalp, előreeső vállak, laza ízületek.

 

Gyermekünk testtartását rendszeresen vizsgáljuk meg kihúzott tartásban (aktív testtartás), illetve a megszokott, „hanyag” tartásban.

 

Ha gyanús jelet észlelünk, szokatlan görbületet látunk, vagy nem vagyunk biztosak a gerinc és testtartás milyenségét illetően, kérdezzük szakorvos, illetve gyógytornász véleményét, a kezelés és korrekció mielőbbi megkezdése nagyon javasolt, hiszen kamaszkorban a görbületek könnyebben kiegyenesíthetők.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal! Develomed Gyógytorna Stúdió

A gerinc kóros görbületeiről ide kattintva olvashat: https://develomed.hu/scoliosis/en-es-a-fuzom/

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue