9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Virághné Horváth Zsuzsanna

Virághné Horváth Zsuzsanna – laktációs szaktanácsadó, védőnő

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ:

Virághné Horváth Zsuzsanna vagyok, védőnő, laktációs szaktanácsadó és nem utolsó sorbán 3 lány édesanyja. Már nagyon korán tudtam, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni, ezért jelentkeztem egészségügyi szakközépiskolába, hogy aztán csecsemő és gyermekápoló vagy védőnő legyek. Az élet aztán úgy hozta, hogy védőnőnek jelentkeztem és 1999-ben szereztem védőnői diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetem, Egészségügyi Főiskola Kar Szombathelyi tagozat védőnő szakán.

1999 óta védőnőként dolgoztam, rengeteg tapasztalatot szerezve várandósokkal, újszülöttekkel, csecsemőkkel és kisgyermekekkel. DE saját gyermekeim születése, nevelése ráébresztett, hogy nem eleget. A szoptatás, mely ugyan a táplálási norma, nem mindig ment zökkenőmentesen. Az ismeretek, tapasztalatok hiánya a saját életemben is kiütközött. Már ekkor megfogalmazódott bennem, hogy erről én többet szeretnék tudni. Így 2019-2021 között elvégeztem a Semmelweis Egyetem laktációs szaktanácsadói képzését.

Kik a laktációs szaktanácsadók? Miért van rájuk szükség?

Laktációs szaktanácsadó vagy szoptatási szaktanácsadó, szoptatás támogatásában jártas szakember. Ismert, hogy a szakmai szervezetek a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást javasolják, majd a hozzátáplálás bevezetése után a szoptatás 2 éves korig vagy azon túl tartó folytatását. Szükséges ehhez az édesanya elhatározása mellett, a megfelelő információ és gyakorlati tanácsok, melyekkel a szoptatási tanácsadó támogatni tudja az anyákat, családokat.

Édesanyaként és védőnőként is megtapasztaltam, hogy nagyon sok a tanács és ebből rengeteg az egymásnak ellentmondó. Édesanyaként, mikor a legjobbat szeretnénk gyermekünknek ez óriási zavart tud bennünk kelteni.

Hogy történik a tanácsadás?

Az anamnézis lap előzetes kitöltésével megtörténik az adatok és a probléma bekérése, feltérképezése. Ezek után a személyes találkozó alkalmával megbeszéljük az édesanya és a szaktanácsadó szerint lényeges pontokat.

Tanácsadás során szükség van a baba vizsgálatára, szájának megtekintésére, kézzel történő vizsgálatára. A baba számára ez nem jelent kellemetlenséget.

Ezek után az édesanya mellének szemrevételezése és a szoptatás megtekintése szükséges.

Mindezt négyszemközt, illetve, ha édesanya úgy kívánja, párja jelenlétében, kellemes környezetben.

A vizsgálatok után, tapasztaltakat összegezve, édesanya igényeit figyelembe véve történik az információk átadása, melyek bírtokában az anya, apa döntést hozhat.

Tanácsadás időtartama 1-1,5 óra.

Online tanácsadásra/ felkészítésre is van lehetőség, de nem minden esetben helyettesíthető a személyes találkozás.

 

További kérdés esetén szívesen állok rendelkezésre:

Virághné Horváth Zsuzsanna

laktációs szaktanácsadó, védőnő

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue