9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Úszás jótékony hatásai

Az úszás az állóképességi sportokhoz tartozik. A többi sporttól abban tér el, hogy egyszerre mozgat meg minden izmot, valamint folyamatos légzésszabályozásra késztet.

Javallatok

Az úszás számos megbetegedés kezelésére ajánlott, mint például:

– Degeneratív ízületi betegségek

– Fokozott háti görbületek

– Gerincferdülés

– Hanyag testtartás

Ezen betegségek esetén eleinte tartáskorrekciós tornára van szükség, majd az állapot javulásának függvényében rendelhető el kiegészítő mozgásként az úszás. A tornát gyógytornász rendeli el és segítségével tanulhatóak meg a speciális mozdulatok. Elsődleges cél a panaszt kiváltó okok megszüntetése, majd az állapotjavulás fenntartása kiegészítő kezelésekkel.

Hatások

Az úszás az egész testet megmozgatja, ezáltal javul a vérkeringés, növekszik a tüdő kapacitása és nő az izomerő, tehát összességében fokozza az állóképességet. Mivel a víz sűrűbb közeg a levegőnél, az izmoknak nagyobb ellenállással kell „megküzdeniük, így nagyobb erőkifejtésre van szükség és ez hozzájárul az izmok megerősödéséhez. A gyorsúszás főként a lábizmokat és a farrészt erősíti. A gyorsúszás során a törzset egyenesen kell tartani, ehhez pedig meg kell feszíteni a has, a csípő és a combizmokat. A mellúszás főként a karokra hat, azonban figyelni kell rá, hogy a vízből ne tartsuk ki görcsösen a fejünket, mert az edzés végére nyaki fájdalmak jelentkezhetnek.


Aki hátfájdalommal küzd, annak érdemes 2-3 naponta egy-egy órát úszással eltölteni. A hátfájás leggyakoribb oka, hogy gyengék a csigolyamerevítő izmok, hibás a tartás és az izmok állandóan feszülnek. Az úszás segít megerősíteni a törzs mélyebb izmait is, melyek elősegítik a helyes testtartás megőrzését. Az úszás további előnye, hogy időjárástól függetlenül végezhető, tehát télen és nyáron is van lehetőségünk tenni hátunk egészségéért.

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue