9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Testtartásunk alvás közben – Develomed Gyógytorna

A rossz testtartás alvás közben is befolyásolhatja a fizikai és érzelmi jólétünket, és bizony megakadályozhatja, hogy jól aludjunk. Testünk megnövekedett befeszülése, egy rossz vérkeringés vagy nyaki fájdalom miatt erős érzelmi feszültséget érezhetünk ébredéskor. Szerencsére, viszonylag könnyen lehet enyhíteni ezeket a tüneteket. Az alvási helyzetünk beállításával gyorsan megszabadulhatunk a hátat, a nyakat és a vállakat érintő fájdalmaktól.

Testtartásunk alvás közben

A rossz testtartás alvás közben is befolyásolhatja a fizikai és érzelmi jólétünket, és bizony megakadályozhatja, hogy jól aludjunk.
Testünk megnövekedett befeszülése, egy rossz vérkeringés vagy nyaki fájdalom miatt erős érzelmi feszültséget érezhetünk ébredéskor. Szerencsére, viszonylag könnyen lehet enyhíteni ezeket a tüneteket. Az alvási helyzetünk beállításával gyorsan megszabadulhatunk a hátat, a nyakat és a vállakat érintő fájdalmaktól.


Első tennivaló: értékelnünk kell a testtartásunkat alvás közben. Figyeljük meg, milyen pózban szeretünk, illetve tudunk elaludni, és milyen testtartásban ébredünk. Megkérhetjük partnerünket is, hogy lehetőség szerint figyeljen meg minket alvás közben.
A legjobb alvási pozitúrának a háton vagy az oldalakon történő alvást tartják, ezekben a helyzetekben a gerincünk és nyakunk viszonylag egyenes marad. A magzati pózban alvás kényelmesnek tűnhet sok esetben, azonban okozhat problémát a hátnak és a nyaknak is, valamint gátolhatja a mélylégzést.

Ha szeretünk az oldalunkon aludni, válasszuk a bal oldalt, mivel ez pozitívan hat a nyirokrendszer munkájára, és tegyünk egy párnát a térdeink közé az ízületek védelmére, és hogy a felső lábszárunk párhuzamos maradjon a matracon lévővel.

Ha a hátunkon alszunk, akkor használjunk pár extra segítséget. Válasszunk olyan párnát, ami a nyakunkat támasztja, és nem a fejünket, vagy egyszerre a vállunkat a fejünk búbjáig. Fontos, hogy állunk ne feszüljön a mellkasunk felé, inkább a plafon felé nézzen. Háton fekve a térdhajlatot is érdemes tehermentesíteni, ide is helyezhetünk hosszúkás, henger alakú párnákat.
A hason alvást általában a lehető legrosszabbnak tartják a szakemberek, ebben a hát deréktáji szakasza nagymértékben terhelődik, mindenképpen tegyünk erőfeszítéseket, hogy ezen a pozitúrán változtassunk. A hason alvással szinte kényszerítjük magunkat, hogy balra vagy jobbra fordítsuk a fejünket, és ezzel a nyakunkat, ami óriási nyomást gyakorol a gerincünkre. Ha még ezen túlmenően párnát is használunk, a fejünk magasabbra kerül a gerinc többi részénél, ami fájdalmat, zsibbadást és bizsergést okozhat. Egy rémálom testünk számára.

Ha tehetjük és elegendően széles az ágyunk, alkalmazhatunk egyszerre többféle párnát. Ha háton alszunk, rakhatunk a karunk és térdünk alá, vagy a törzsünk akár minkét oldalához. A párnák abban is segítenek, hogy testünk megmaradjon ebben a helyzetben, megszokva így a kívánt testtartást.

Amennyiben alvási pózt változtatunk, nagyon fontos dolog a türelem! A testtartás változtatása mindig valódi kihívást jelenthet, azonban idővel, és amennyiben az új testtartás javítja az alvás minőségét, az elfogadás gyorsan könnyebbé válik.
Az alvási testhelyeztünk javításához mindenképpen érdemes korrigálni a nappali testtartást is! A nappali erőfeszítéseket testünk éjszaka, alvás közben piheni ki, így a megfelelő pihenés rendkívüli fontossággal bír. Az éjszakai testtartáson kívül tanuljuk meg kiválasztani a megfelelő ágymatracot, párnát és a hálószoba hőmérsékletét, szakértők szerint ez 18,3 – 21 Celsius-fok intervallumba esik.

Ha testtartással kapcsolatos kérdései merülnek fel, keressen minket bizalommal!

Kapcsolódó témák:

gerinc, gerincfájdalom, nyaki fájdalom, hátfájás, kisugárzó fájdalom, testtartás, energizált tartás, gerincsérv, porckorong, végtag fájdalom, gyógytorna Győr, fizioterápia, ortopédiai szolgáltatás Győrben, rehabilitáció, gyógyterápia, McKenzie módszer, Schroth terápia, kineziotape, manuálterápia, manuális terápia

További érdekességekért kattintson ide:

https://develomed.hu/preventiv-gerinctrening/

https://develomed.hu/mckenzie-modszer/

Várjuk szeretettel, jó egészséget kívánunk!

Develomed Gyógytorna Stúdió – Győr

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue