9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.
Tartásjavítás Győr

Tartásjavítás gyermek- és serdülőkorban

A gyermekek és a fiatalok körében nem ritka, hogy tartáshiba jelentkezik. Ez ugyan nem egyenlő a betegséggel, viszont hosszú távon lehetnek olyan káros következményei, mint például a felnőttkori porckopás. Pontosan ezért szülőként nagyon fontos odafigyelni az intő jelekre. Megmutatjuk, miből lehet észrevenni a tartásproblémát és mit lehet ellene tenni!

Milyen alakú a megfelelő gerinc?

Mivel a gerinc végleges formája csak 8-10 éves kor körül alakul ki, bizonyos életszakaszban a gyerekek csontjainak és izmainak fejlődése eltérhet a megszokottól. Bár születéskor a gerinc C alakú és domború, felnőtt korra oldalról nézve S alakúvá válik, hátulról pedig teljesen egyenes.

Mi okozhatja gyermekkorban a gerincoszlop elváltozását?

Tartáshibáról akkor beszélünk, ha a gerinc természetes görbületei valami miatt megváltoznak. Ez pedig rendszerint a testtartásért felelős izmok közötti egyensúly megbomlására vezethetők vissza. Számos különböző oka lehet ennek. A korai erőltetett ültetés, a túl korai járásra késztetés mind okozói lehetnek, de állhat a háttérben egyfajta izomgyengeség is. A későbbiekben pedig a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése gyakran lemarad a gyors testi növekedés mögött. Kiemelendő emellett továbbá, hogy a hanyag tartásban pszichés tényezők is szerepet játszhatnak!

A Matthias-féle teszt otthon is elvégezhető!

A statisztikák azt mutatják, hogy sok gyermeknek már óvodás korban helytelen a tartása, így érdemes résen lenni és időben észrevenni a gondot. Ehhez egy remek módszer a Matthias-féle teszt.
1. Álljon fel a gyermek, húzza be a hasát, szorítsa össze a farizmát és zárja a lapockáját!
2. Ezt a helyzetet megtartva mindkét karját emelje fel mellső középtartásba és ezt a helyzetet tartsa meg 30 másodpercig.
3. Eközben oldalról figyelje a karok, lapockák, gerinc és medence változásait!

Ha a gyermeknek nincs tartásgyengesége, akkor képes ennek a helyzetnek a megtartására fél percig, vagyis megfelelően fejlett hát, nyak és törzsizommal rendelkezik. Ha a vállak vagy a medence előre mozdul vagy a test hátrafelé billen, akkor az már gyanút az a tartásgyengeségre. A gerincferdülés, valamint a később esetleg felmerülő gondok elkerüléséhez fontos, hogy időben észrevegyük és korrigáljuk ezt a hibát.

Mit tehetünk a helyzet javulásáért?

Rendszeres tornával, sporttal remekül korrigálható a tartásjavítás, az erős izomzat ugyanis megalapozza a gerinc stabilitását. Ennek része a mindennapos mozgás is, amelyet testnevelés órán vagy játék közben végez a gyermek, így fontos, hogy szünidőben, de a pandémiás időszak alatt is legyen lehetőségük a mozgásra. Lényeges emellett az is, hogy az iskolás korú gyerekeknek megfelelő széket és asztalt válasszunk, amelyeken megfelelő tartást felvéve készítheti el a házi feladatát.

Ha bármilyen kérdése van a témával kapcsolatban vagy szívesen elvinné gyermekét egy szakemberhez, aki ellenőrzi a tartását és a gerincét, forduljon hozzánk bizalommal!

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue