9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Ortopédia újszülött korban

Ortopédia újszülött korban

A szakszerű kezelés időben történő megkezdése esetén a legtöbb lábdeformációs probléma műtéti beavatkozás nélkül gyógyítható!

Cikkünkben a sarlóláb és a sarokláb problémájával és kezelésével foglalkozunk, és végül megemlítjük a hason fekvő babák lábtartásával-kifelé forduló lábakat is.

Az újszülötteknél előforduló leggyakoribb lábelváltozás a sarlóláb – szaknyelven pes adductus (metatarsus adductus) -, ami a talp elülső részének előre hajlását jelenti. Ez a jelenség a fiúgyermekeknél gyakoribb, és az esetek többségében mindkét lábat érinti, azonban előfordulnak egyoldali esetek is. Kialakulásának oka lehet a méhen belüli tartási rendellenesség, illetve az előlábat mozgató bizonyos izomcsoportok egyensúlyában bekövetkezett zavar. Ritkábban valódi fejlődési rendellenességről van szó.

Nagyon fontos kiemelni itt is a korai felismerés jelentőségét, és a célirányos terápia megkezdését: néhány napos újszülöttnél a kezelést az érintett láb tornáztatásával és aktív ingerlésével lehet elkezdeni. A torna helyes technikáját ortopéd szakorvos vagy gyermekorvos mutatja be, és a rendszeres tornát a szülők végezhetik a kisbabával otthon. A pár perces tornát általában a pelenkázások során javasolt elvégezni, és eleinte nagy türelmet igényel, mert bár a babának a kijelölt gyakorlatok nem okoznak fájdalmat, gyakran reagálnak sírással azokra. A gyakorlat szerint ez azonban pár nap alatt megszűnik, a baba megszokja a feladatokat és együttműködő.

A 4-6. hét után ortopéd szakorvos kontroll szükséges, és amennyiben az eredmény nem kielégítő, a terápiát szakképzett gyógytornász bevonásával kell kiegészíteni. Tekintettel arra, hogy sok esetben bizonyos izomcsoportok egyensúlyzavaráról van szó, a Dévény speciális manuális technika jó hatékonysággal alkalmazható. További eredmények elérése érdekében egyéb segédeszközök használatára is szükség lehet, mint a kinezo-tape, amit gyógytornász helyez fel, és a Bebax-szandál, melynek szükségességét ortopéd orvos ítélheti meg általában 3 hónapos kortól, szükség esetén korábban is. A szandál használata egyszerű, fő feladata az előláb korrekciós helyzetének megtartása. A Bebax-szandál bőrből és műanyagból készül, vékony pamut zoknira kell feladni, és nagyon fontos, hogy a lehető legpontosabban illeszkedjen a csecsemő lábán a kijelölt támasztási pontokhoz, éppen emiatt, a szandál beállítása és első felhelyezése ortopéd szakorvos feladata. A szandált a torna és a fürdetés idejére szabad csak levenni, ha a kezelő orvos nem dönt másképp. A már járni tudó babák esetében csak éjszaka és pihenő időben használható.

A várt eredményt általában az otthon végzett lábtorna, az irányított gyógytorna és a segédeszközök együttes használata hozza meg. A kezelési eszközök nem helyettesíthetők, a kezelés menetét és időtartamát az ortopéd szakorvos a gyógytornásszal közösen dönti el.

Íme 2 talp-lenyomat egy 7 hetes terápiás kúrát követően:

kezelés előtt kezelés után

A gyakrabban előforduló veleszületett lábelváltozások közé tartozik a sarokláb, szaknyelven pes calcaneus, vagyis felcsapott láb. Ez az esetek 99%-ban tartási rendellenesség, és a legtöbb esetben spontán megoldódik, vagy otthoni lábtornára rendeződik. Komplex kezelés szükségére ritkán kerül sor, azonban érdemes az otthon végzendő gyakorlatokról szakképzett gyógytornász véleményét kikérni.

Gyakran előfordulhat a hasonfekvő babák lábtartásával-kifelé forduló lábfej, ami koraszülött babáknál a legjellemzőbb, illetve azoknál az csecsemőknél, akik „csak” hason fekszenek. Kezelést általában nem igényel, rendszeres testhelyzet változtatással spontán korrigálódik.

 

A DEVELOMED Gyógytorna Stúdióban ortopéd szakorvosok és szakképzett gyógytornászok állnak rendelkezésre, amennyiben fenti problémákról bővebb információt szeretne, forduljon hozzánk bizalommal!

Kapcsolódó témák:

gyermek, újszülött, csecsemő, születési rendellenesség, ortopédia, testtartás, deformáció, gyógytorna Győr, fizioterápia, ortopédiai szolgáltatás Győrben, rehabilitáció, gyógyterápia, Dévény módszer, kineziotape, manuálterápia, manuális terápia

További érdekességekért kattintson ide „hasznos tudnivalók” fülre !

Várjuk szeretettel, jó egészséget kívánunk!

Develomed Gyógytorna Stúdió – Győr

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue