9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Ortopédia újszülött korban 2.rész

Ortopédia újszülött korban 2.rész: a dongaláb

A korábbi cikkünkben leírt sarlólábtól nagyon fontos elkülöníteni egy másik súlyos és gyakori fejlődési rendellenességet, a dongalábat, melynek szaknyelvi elnevezése: pes equinovarus congenitus.

Dongaláb esetében a láb úgynevezett lóláb-állásban rögzült, a bokaízületnél befelé fordul, a lábfej a talp felé görbített. A sarokgumó nem vagy alig tapintható. Az elváltozást az izmok és inak zsugorodása hozza létre és tartja fenn, amely súlyosabb esetben a lábat felépítő csontok helyzetében is eltéréseket okoz.

Az esetek egy részében veleszületett problémáról van szó, máskor méhen belüli téraránytalanság okozhatja:

  • A veleszületett esetek egy részében rendszerbetegség illetve szindróma résztünete, ezért érdemes minden egyéb szervrendszert is kivizsgálni. Gyakorisága 1 ‰ körül van, fiú:lány arány 2:1, az esetek felében kétoldali. A családon belüli ismétlődés 2-5% között mozog.
  • A téraránytalanságból eredő dongaláb általában jóval enyhébb és jobbak a gyógyulási esélyek.

A korai felismerés és kezelés megkezdése a dongaláb esetében is döntő fontosságú!

2007 óta Magyarországon is bevezetésre került a PONSETI módszer alkalmazása, amely új alapokra helyezte a dongaláb kezelését. A kezelés célja egy jól mozgó láb kialakítása. A születés utáni 1-3. héttől hosszú combtőig érő zárt gipszet kap a kisgyermek, melyet 5-7 naponta cserélnek a deformitás változásához igazítva, szükség szerint további 4-6 alkalommal.

A gipszelés lényege a fokozatos lábkorrekció. A kezelés végén helyi érzéstelenítésben történik az Achilles ín átmetszése, amit további 3 hét gipszelés, majd speciális sínezés és gyógytornás terápia követ, a gyermek 3-4 éves koráig. A sínezés az első 3 hónapban egész napos viselet, azt követően a délutáni pihenésre és az éjszaka idejére előírt. A kezelés menetében rendkívül fontos a kezelőorvos és a szülő közötti kapcsolat, hiszen a szülőkre is nagy felelősség hárul.

A gyógytornászok szerepe is kiemelkedően fontos a gipszkezelés végén, majd felálláskor és a járás kialakulásakor.

A gyermek 3-4 éves koráig a gyógytornász konzultáció félévente ajánlott.

A kezelés-sorozat végén sajnos előfordulhatnak maradványtünetek, melyeket nem a módszer hiányossága okoz. Az érintett láb szélesebb lehet, mérete is elmaradhat az ép oldalitól és a vádli is gyakran soványabb, kisebb tömegű, ezek az elváltozások azonban nem befolyásolják nagymértékben a gyerekek mozgásképességét, vidáman szaladgálhatnak és belekezdhetnek különböző sport-tevékenységekbe. A Ponseti módszer alkalmazásával a javulás nagyon magas százalékú, a láb jól funkciónál, nem fájdalmas, és az esetleges visszaesés csekély mértékben fordul csak elő.

Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

Kapcsolódó témák:

csecsemő, gyógytorna Győr, fizioterápia, ortopédiai szolgáltatás Győrben, rehabilitáció, gyógyterápia, McKenzie módszer, Schroth terápia, kineziotape, manuálterápia, manuális terápia

További érdekességekért kattintson ide:

https://develomed.hu/deveny-specialis-manualis-technika-gimnasztika-modszer/

Várjuk szeretettel, jó egészséget kívánunk!

Develomed Gyógytorna Stúdió – Győr

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue