9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Milyen iskolatáskát válasszunk?

Évről-évre probléma az iskolatáska súlya

Milyen a jó iskolatáska?

A rossz táskaválasztás lehetséges következményei: gerincdeformitás, egyensúlyveszésből kialakuló balesetveszélyes helyzet, izmok túlfeszülése, megnyúlása, ezek következtében fejfájás, nyaki, derék és vállfájdalom.

A gerinc egészséges fejlődése okán az egészségügyi szakmai állásfoglalás szerint a kisiskolás gyerekek testtömegük legfeljebb 10-15 százalékát cipelhetnék a hátukon. Szülőként sajnos tudjuk, hogy a valóságban ez a határérték nehezen betartható. Míg egyes országokban maximalizálva van a terhelhetőség, másutt külön otthoni és külön iskolai könyvek léteznek a cipekedés elkerülése érdekében.

Magyarországon a legtöbb iskolában heti 5 napon keresztül cipelik az iskolatáskát a gyerekek, így nagyon nem mindegy, hogy milyen a gerinc terhelése, a táska merevítése vagy formája. Ráadásul, a tankönyvekkel együtt, a srácoknak tízórait, uzsonnát és innivalót is pakolunk, nem beszélve a tornazsákról, vagy egyéb sportfelszerelésekről.

Íme, néhány praktikus tanács, mire figyeljünk vásárláskor!

Az egészségügyi szempontok a legfontosabbak, aztán jöhet a minőség és végül a trend, a design…….

NAGYON FONTOS SZABÁLY!!!!! az iskolatáskát kizárólag kipróbálás után vegyük meg! Mindenképpen a gyerkőccel menjünk táskát venni, hiszen fel kell próbálnia és éreznie a kényelmességét.

1/ Olyan táskát keressünk, ami jól támaszkodik a gyermek csípőjén, így a terhelés egyenletesebben oszlik el. A vállpánt hátrahúzza a vállakat, így egyenesíti a görnyedt hátat, figyeljünk tehát a vállpánt megfelelő szélességére és kényelmességére, válasszuk az állítható verziót, amely lehetővé teszi a táska pontos illeszkedését a gyermek testméreteihez.

2/ Nagyon fontos, hogy a táskát a gyermek mindkét vállán, egyensúlyban hordja, az oldaltáska nem egészséges, főleg az alsó tagozatos gyerekek részére nem javasolt!

3/ A jó iskolatáska megfelelő anatómiai és ergonomikus kialakítású, anyaga erős, a hátrésze szivacsos és merevített az aljrésze. Az anatómiailag kialakított hátrész biztosítja a megfelelő kapcsolatot a háttal. A mellkasi öv jelenléte és használata abban segít, hogy a vállpántok nem csússzanak le a keskenyebb vállakról sem.

4/ Olvassuk el táska apró betűs részeit is, ügyeljünk a minőségi anyaghasználatra, nem árt, ha a hátrész légáteresztő anyagból készül, így kevésbé marad izzadt a hát, ha a gyermekünk sokat gyalogol vele. A vízlepergető felső rész is fontos szempont lehet, és ha a kiválasztott táska kialakítása véletlenül nem tartalmazna fényvisszaverő felületeket, gondoskodjunk róla külön kiegészítőkkel mindenképpen.

5/ A táska belső kialakításának fontossága egyéni igények szerinti, szerencsére nagyon sok táska-gyártó ügyel arra, hogy kisebb-nagyobb rekesz-zsebekkel lással el a termékét, megkönnyítve a rendszerezést. Nem árt, ha a könyveket és füzeteket külön tárolhatjuk az ételes doboztól, vagy a folyadékkal teli kulacstól, erre talán a külső-oldalsó italtartásra is alkalmas zsebes rész a legjobb ötlet, nehogy véletlenül eláztassuk az egész táskabelsőt.

6/ Vásárláskor mindenképpen ellenőrizzük a varrások erősségét, strapabíróságát és próbáljuk ki a cipzárokat, illetve csatokat, nehogy otthon érjen a meglepetés. A jó táska fontos eleme a műanyag lábak jelenléte, hiszen ezek védik a táska alját, és megfelelő, stabil tartást adnak neki álló helyzetben.

A kisiskolás-és kamaszhátak egészségmegőrzése nagyon fontos feladat a későbbi terhelhetőség szempontjából is, és mivel sok múlhat az erős hátizomzattól, mindenképpen javasolt az ennek megfelelő torna, vagy gyógytorna alkalmazása.

 

Figyeljünk gyermekünk hátgörbületének megváltozására és az esetleges hát, nyaki vagy vállfájdalmak mielőbbi kivizsgálására!

Gyógytorna stúdiónk készséggel áll rendelkezésre a témával kapcsolatos kérdés esetén, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Jó egészséget kívánunk!

További érdekességekért kattintson ide:

https://develomed.hu/hasznos-tudnivalok/

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue