9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Manuálterápia szülés előtt és után

Babatervezés előtt, várandósság alatt és szülés után is kimagasló szereppel bír a gyógytorna és a manuálterápia alkalmazása az általános regeneráció és mozgásszervi fájdalmak megszüntetésére!

Szinte minden kismama küzd medencetáji, derék, hát vagy nyakfájdalmakkal. Ennek oka elsősorban, hogy a várandósság időszaka alatt jelentős változásokon megy át a testünk. A hormonok hatására felpuhulnak a porcok, az ízületek és szalagok lazábbak lesznek, hogy megkönnyítsék a baba útját a szülőcsatornában. A medence és a gerinc fokozott terhelésnek van kitéve, a laza szalagrendszer mellett a testünk súlypontja előrehelyeződik, fokozódik az ágyéki görbület.

A növekvő anyai testsúly, a megnövekedett méh, a test súlypontjának eltolódása és az ízületek részleges instabilitása megnehezíti a mozgáskoordinációt és mozgásszervi panaszokhoz vezethet. Mindezek mellett a szülés után is fokozott terheléssel kell szembenéznie a gerincoszlopunknak. A meggyengült tartóizmok mellett a helytelen testhelyzetben történő szoptatás, a napi több százszori hajolgatás a kiságyba és a baba féloldalas cipelése mind növelik a problémák kialakulásának kockázatát.

Megelőzés: babatervezés előtt

Figyelembe kell vennünk, hogy már a terhességet megelőzően is rengeteg negatív hatás éri a gerincünket. Az ülő életmód (iskolában- padban ülés, munkahelyen- számítógép előtt ülés), mozgásszegény életmód és a stressz mind hozzájárulnak a gerincproblémák kialakulásához. Fontos, hogy már a babatervezés előtt megfelelő izomfűzőt alakítsunk ki, hogy könnyebb és örömtelibb legyen a várakozás és a regenerálódás.

Várandósság alatt

A megelőzés szempontjából a várandósság idején végzett fizikai aktivitás is nagyon fontos. A mozgás könnyebbé tétele mellett segít felkészíteni a szervezetet a szülésre és a vajúdásra, valamint a szülés utáni állapotra. Csökkenti a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát és a visszerek számát, ezenkívül boldogságérzetet biztosít a kismama számára. Amennyiben nincs kontraindikáció, folytathatóak a várandósság előtt megkezdett sporttevékenységek, kerülve a túl megerőltető gyakorlatokat. A kismamatorna a terhesség alatt nagyobb terhelésnek kitett izmokat és ízületeket erősíti, valamint segíti az ellazulást a megfelelő relaxációs és légzéstechnikákkal.

Szülés után

Szülést követően, célunk a terhesség előtti állapot visszaállítása, figyelembe véve a szoptatási időszak adottságait és hangsúlyt fektetve a nyak és vállövi régió megnőtt igénybevételére. Fontos, hogy szülés után a rendszeres testmozgáshoz való visszatérés előtt konzultáljunk nőgyógyászunkkal és egy szakképzett gyógytornásszal. Minden esetben a fokozatosság elvét kell követnünk. A hasizmokat ellenőrzés nélkül ne kezdjünk edzeni, kerüljük a hirtelen és nagy intenzitású gyakorlatokat, mint például a felülés. Az arányokra is figyelni kell, nem szabad ugyanis megfeledkezni a medencefenék izmairól sem.

Türelmesnek kell lennünk a szervezetünkkel, időt kell adnunk, hogy megszokja ezt az új állapotot és visszaszokjon a régihez. A szülés utáni első hetekben megkezdhető a keringésjavító torna és a mély hasizmok óvatos megéreztetése. Az intenzív edzéssel viszont érdemes megvárni a hat hetes szakorvosi kontrollt. Természetes szülést követően, ideális esetben a 6. hét után megkezdhető a testmozgás, míg császármetszés után ez általában 12 hetet jelent.

Tanácsok a gyermekágy melletti napi rutinhoz:

  • Megfelelő magasságú pelenkázó asztal, hogy ne kelljen felette görnyedni!
  • Emelés közben ne csavarodjon a derék, egyenes háttal emeljünk, a lábainkat dolgoztatva!
  • Soha ne tartsuk a gyermeket az egyik csípőnkön, a babát szorosan magunkhoz ölelve hordozzuk!
  • Megfelelő magasságúra állítható babakocsit szerezzünk be, könnyen mozgó kerekekkel!
  • A szoptatás ülő helyzetben történjen, hengerpárnával megtámasztva a derekat és alátámasztva a karokat!

Szülés után: a már kialakult problémák kezelése gyógytornával

Nyak,- és hátfájdalmak:

A kialakult kényszertartásokból erednek. Gyógytornával megerősítjük az elgyengült izmokat és nyújtjuk, lazítjuk a túlterhelt, feszes területeket. Manuálterápiával helyreállítjuk a meggyengült szalagrendszer következtében megváltozott ízületi funkciókat, visszaadjuk a test mozgásszabadságát és megszüntetjük a gerincoszlopból eredő fájdalmakat.

Medence,- keresztcsont,- és csípőtáji fájdalmak:

A terhességi hormonok hatására elmozduló medencecsontok okozzák. A meglazult szalagrendszer következtében instabillá válnak a medence összeköttetései. A fájdalom jelentkezhet elől, a szeméremcsontoknál és hátul, a keresztcsont és a medencecsontok találkozásánál. A keresztcsonti,- csípőcsonti fájdalom jellemző tünetei az éles, szúró jellegű fájdalom a hát alsó szakaszában, főleg emeléskor, cipeléskor. Bizonytalanság érzés lehet lépcsőn járáskor, álláskor. Tartós testhelyzet mellett nyomó fájdalom is jelentkezhet a medence környékén. A medence-eltolódások és az ízületi diszfunkciók manuálterápiával kezelhetőek a leggyorsabban és leghatékonyabban, melynek során mobilizációs technikákkal a megfelelő helyzetbe hozzuk a medencét és a keresztcsontot.

Derékfájdalom:

Oka a megváltozott terhelés, mely a derék izmainak feszültségét okozza. Ha tartósan fennáll a fájdalom vagy később, akár egy év múlva jelentkezik, gyanakodni kell porckorong sérvre is, mely jellemzően abban az időszakban alakul ki, amikor a gyermekért még hajolgatni kell. A porckorong kitüremkedés vagy sérv McKenzie módszerrel kezelhető. Ha nem a porckorong okozza a fájdalmat, manuálterápiával állítható helyre az ágyéki gerinc ízületeinek funkciója.

A McKenzie módszerről itt olvashat: https://develomed.hu/mckenzie-modszer/

Jó egészséget kíván a Develomed Gyógytorna Stúdió!

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue