9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Lovaglás jótékony hatásai

A jótékony lovaglás

A lovaglás jótékony hatással van mind a testre, mind a lélekre. A következőkben a lovaglás előnyeit mutatjuk be, hogy miként hat a szervezet egészére.

Fizikai hatások

  • Javítja a mozgáskoordinációt: a ló mozgásával együtt a lovas is folyamatos mozgásban van. A lovon való helyezkedés az egyensúly folyamatos fenntartására kényszerít, ezáltal járul hozzá a mozgáskoordináció fejlesztéséhez.
  • Izomerősítés: a lovaglás pozitívan hat a hasi-, háti és kismedencei (core) izmok megerősödésére, ezáltal a törzs stabilizációja jelentősen megnő. A lovas tartása egyenes, háta nem görnyed be.
  • Javulnak a reflexek: a lovasnak tudatosan kell megszerveznie a ló irányítását, a mozdulatok kivitelezését, a hirtelen fellépő akadályokra azonnal reagálni kell és ezzel együtt a ló irányítását is koordinálni szükséges.
  • Fokozódik a keringés és a légzés: lovaglás közben épp úgy folyamatos a sportoló mozgása, mint egyéb sportágnál. A rendszeres testmozgás javítja a vérkeringést, a friss levegőn végzett edzés jelentősen növeli a tüdő kapacitását.

Pszichés hatások

  • Felelősségtudat: a lovaglás során kialakul az állat iránti felelősségérzet, a gondoskodás és a türelem is növekszik. A lovak megérzik, ha idegesen, agresszíven bánnak velük, emiatt fontos a nyugodt és türelmes bánásmód.
  • Önfegyelem: a ló irányítása, valamint az együttműködés nagyban hozzájárul a figyelem összpontosításához, a szabálytudat fejlesztéséhez.
  • Önbizalom növekedése: a lóval való sikeres együttműködés, valamint az elért eredmények növelik a magabiztosságot és az önbizalmat.
Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue