9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Hasznos tippek a volánnál

Manapság egyre több autóssal találkozhatunk az utakon. Egy dugóban ücsörögve, szétnézve a többi autóvezető között, néha elég érdekes ülési pozíciókat pillanthatunk meg a kormány mögött. Nem mindegy, hogy hogyan ülünk a volánnál. Egy helytelenül beállított ülés miatt könnyen megfájdulhat a hátunk, a nyakunk, de a végtagjainkra is káros hatással lehet. Emellett ronthatja koncentrációnkat, reflexeinket. Számos kellemetlen dologtól megkímélhetnénk magunkat, nem beszélve arról, hogy mennyi balesetet lehetne megelőzni némi odafigyeléssel.

Mire figyeljünk?

  • Milyen távol legyen az ülés?

A helyes távolságot akkor sikerült beállítanunk, ha a combunk ráfekszik az ülésre, a térdünk enyhén hajlított helyzetben van, a lábfejünkkel pedig kényelmesen elérjük a pedálokat. A kormányt biztonsággal meg tudjuk fogni kezünkkel, könyökünk enyhén hajlított helyzetben van. Állítható kormánynál figyeljünk arra, hogy elég távol essen a mellkasunktól, és persze a műszerfalat le tudjuk olvasni.

  • Mire figyeljek a háttámlánál?

Gerincünk szempontjából szinte a legfontosabb paraméter a háttámla dőlésszöge. Az ideális
dőlésszög a derékszög, és a szinte már fekve manőverezők között lenne, olyan 110-120fok körül, ahonnan még enyhén hajlított könyökkel is meg tudjuk fogni 3 és 9 óránál a kormányt. Amennyiben nincs kialakítva a fiziológiás görbületeknek megfelelő párnázat, lehetőségünk van kiegészítőket vásárolni, amik kényelmesebbé tehetik az utunkat. Továbbá fontos kritérium, hogy a fejtámla teljesen felérjen a fejtetőig, ezzel kellő támaszt biztosítson.

  • Milyen magasra állítsam az ülésemet?

Akkor értük el a jó magasságot, ha a legtöbbet látjuk a környezetünkből. A tükröket, a szélvédőt és a műszerfalat is a legjobb pozícióból kémlelhetjük. A fejünk és a tető között pedig még maradjon egy kis távolság.

Végül, de nem utolsó sorban az elengedhetetlen tartozék, a biztonsági öv. Egyre több autóban találkozhatunk már állítható öv magassággal. A legideálisabb helyzet, ha a vállunkat metszi az öv, nem szorítja bele az ülésbe kellemetlenül az utast, de az előre hajlást korlátozza.

A kellő hőmérséklet megteremtése is nagyon fontos egészségünk szempontjából. Igyekezzünk a klímát ne közvetlenül a testünkre állítani.
A hideg beálltával hasznos tartozék az ülésfűtés, de gyulladásos panaszoknál csak mértékkel használjuk.

Kapcsolódó témák:

gerinc, gerincfájdalom, medence, nyaki fájdalom, hátfájás, kisugárzó fájdalom, csontritkulás, oszteoporózis, testtartás, energizált tartás, gerincsérv, porckorong, végtag fájdalom, gyógytorna Győr, fizioterápia, ortopédiai szolgáltatás Győrben, rehabilitáció, gyógyterápia, McKenzie módszer, Schroth terápia, kineziotape, manuálterápia, manuális terápia

További érdekességekért kattintson ide:

https://develomed.hu/preventiv-gerinctrening/

https://develomed.hu/mckenzie-modszer/

https://develomed.hu/hasznos-tudnivalok/

Várjuk szeretettel, jó egészséget kívánunk!

Develomed Gyógytorna Stúdió – Győr

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue