9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Gyermekeink biztonsága az autóban

Gyermekeink biztonsága az autóban – Milyen a jó gyerekülés?

Az autós töréstesztekhez hasonlóan napjainkban a gyereküléseket is nagyon szigorúan tesztelik (ADAC, ÖAMTC), így vásárlás előtt érdemes rákeresni ezekre az interneten és elemezni először a teszteredményeket, a biztonságot és csak ezek után jöjjön a trend, vagy a dizájn.

Az első két említett szemponton túl még egy nagyon fontos érv: a kisbaba vagy kisgyermek megfelelő testtartása anatómia és kényelem alapján.

Egy biztos, az ülés kiválasztására mindenképpen szánjunk megfelelő mennyiségű időt, hiszen gyerekülések sokasága vár minket a piacon. Fontos, hogy mindenképpen megbízható, ismert gyártó termékei közül válogassunk, az autós gyerekülés a legfontosabb kicsi kincsünket védi!

A gyereküléseket a gyermekek életkora és mérete szerint csoportosítják: súly alapján leggyakrabban 0-13kg közötti az első csoport, ami 0-9 hónapos életkort jelent nagyságrendileg.

Ezt követik a 9-18kg súlyú gyerekek részére kiképzett ülések, ami 3-4 éves korhatárt jelez, majd a 15-36kg súlyhatáros ülések jönnek, illetve a gyerek 150 cm-s magassága is határvonal.

Az ülésnek természetesen az autó ülésméretéhez is alkalmazkodnia kell. Ha több gyerek van a családban, fontos szempont lesz az ülések szélessége a családi autónk méretbeli adottságainak tekintetében.

Gyógytorna stúdiónk is körülnézett a kínálatot illetően, megpróbáljuk röviden összefoglalni a véleményünket tükröző elvárásokat:

  • könnyen kezelhetőség, fontos a dupla öves megoldás, és az is lényeges, hogy a szíj ne a gyermek nyaka előtt vezessen (váll alatt, illetve lábak közötti rögzítés a jó, főleg kisbaba korban)
  • az ülésnek az autó karosszériájához is rögzülnie kell, hogy a lehető legnagyobb stabilitást adja (Isofix rendszer)
  • ergonomikus kialakítás, fontos, hogy a kárpitozás megfelelő vastagságú legyen, a kipárnázás alkalmazkodjon a baba, vagy kisgyermek testformájához
  • a felhasznált anyagok károsanyag-tartalma a megengedett szint alatt legyen
  • nagyon fontos az oldalsó fejtámasz-rész megléte, ellenkező esetben esetleges oldalirányú ütközés esetén könnyen megsérülhet a gyermek nyaka és feje
  • 3 éves korig mindenképpen menetiránnyal szembe beköthető biztonsági ülést válasszunk, ez a megoldás kevésbé terheli a picik nyakát és fejét
  • ha pénztárcánk vastagsága engedi, léteznek légzsákkal felszerelt gyerekülések is, melyek még teljesebb védelmet nyújthatnak, probléma esetén.

Vigyázat! Ellenőrizzük a lehető leggyakrabban az ülés rögzítését, és az övek állapotát! Amennyiben baleset éri az ülést, vagy akár egy csat, vagy öv meghibásodna, mindenképpen és azonnal cseréljük le egy biztonságosra!

Kellemes nyarat és jó utat kívánunk Mindenkinek!

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue