9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

A gerinckímélő iskolatáska kritériumai

A tanév beköszönte előtt sarkalatos kérdés a szülők körében, hogy milyen fajta iskolatáskát válasszanak gyermeküknek. Az éppen divatba került mesefigurástól kezdve, az egypántos és kétpántos változaton át rengeteg fajta táska létezik, ám kialakításukat tekintve már nehezebb a választás. A vásárláskor minden esetben próbáljuk fel gyermekünk hátára a táskát, és gondoljuk át alaposan, hogy a külső ellenére megfelel-e az ergonómiai szabályoknak. A következőkben felsorolunk néhány szempontot, melyet érdemes betartani a táska kiválasztásakor, így megelőzhetjük a rossz testtartás által kialakult gerincbántalmakat.

• Az iskolatáska szélessége ne haladja meg a gyermek hátának szélességét, magassága pedig a csípő és tarkó közti magasságnak feleljen meg.

• A táska hátrésze igazodjon a gyermek hátához, a legjobb, ha ergonómiai kialakítása révén teljesen felfekszik a gyermek hátára.

• A táska jól szellőző anyagból legyen felépítve, így a hordásnál nem izzad ki alatta a gyermek bőre.

• Az egypántos táska nem ajánlott, főleg az első osztályosok körében, mivel az egyoldalú terhelés következtében a testtartás hanyaggá válik és különböző mozgásszervi panaszokat (hátfájdalom, kezdődő gerincferdülés) képes előidézni. A kétpántos táskák hordásánál jobban eloszlik a gyermek törzsén a táska súlya, a széles pántok pedig megkímélik a vállak egyidejű terhelését.

• A táska súlya nem haladhatja meg a gyermek súlyának 10%-át. Ha lehetséges, akkor ajánlott az iskolában hagyni azokat a könyveket, melyekre nincs napi szinten szükség.

A táskavételt nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, ajánlott már nyár közepén utánajárni a megfelelő kínálatnak, ismerősöktől érdeklődni, hogy van-e bevált típus. A választáskor mindenképp vegyük figyelembe a dizájn mellett a kialakítást is, így hosszú távon hozzájárulhatunk gyermekünk testtartásának védelméhez és a későbbi bántalmak elkerüléséhez.

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue