9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Egész nap ülök az irodában, estére már nagyon fáj a hátam. Mit tegyek?

Derék és hátfájdalom szinte minden ember életében előfordul, leggyakoribb oka az ülőmunka és a mozgásszegény életmód. Munka közben hajlamosak vagyunk görnyedt háttal ülni, miközben a nyak és a váll is előreesik. A helytelen testtartás miatt a gerinccsigolyákra nagyfokú terhelés kerül, ami növeli a porckopás és a sérv kialakulásának kockázatát. Ha hosszabb ideje fennáll a hátfájdalma, érdemes szakorvoshoz fordulni a problémával. Röntgenfelvétellel könnyen kideríthető a fájdalom oka, illetve a diagnózis felállítását követően meghatározható a további kezelés.

Tanácsok hátfájdalom esetén:

  • Amennyiben ülőmunkát végzünk, minden órában legalább 5-10 percre keljünk fel a székből és mozgassuk meg végtagjainkat. Ha kihúzott, egyenes háttal ülünk a monitor előtt, már sokat tettünk gerincünk egészségének védelméért.

 

  • Használjunk ékpárnát! Az ékpárna segít az egyenes testtartás megőrzésében, ezzel elkerülve a derék és hátfájdalmat.

 

  • Masszázs: fájdalomcsillapító, izomlazító krémekkel történő masszázs már sokat javíthat állapotán. A masszázs hatására élénkül a vérkeringés, mely által felgyorsul a sejtek anyagcseréje, nő az oxigénellátottságuk. Csökkenti az izomfeszülést, ezáltal javul az izomszövetek teljesítőképessége.

 

  • Gyógytorna: a mozdulatsorokat gyógytornász szakember állítja össze. Többféle gyakorlat végezendő, mint például izomerősítő, tartáskorrekciós, nyújtó, koordinációt fejlesztő gyakorlatok. A gyógytorna célja a fájdalom enyhítése, a gyulladás csökkentése, tartásjavítás, izomlazítás, valamint az ízületi mozgásterjedelem növelése.

 

  • McKenzie gyógytorna: ajánlott porckorongsérv, lumbágó, tartós hátfájdalom kezelése esetén. A gyakorlatokat specialista gyógytornász irányításával végzi a páciens, melyet később otthonában önállóan is elvégezhet. A gyógytornász először olyan mozdulatokat végeztet a beteggel, melyek által felderíthető a fájdalom kisugárzásának pontos helye, majd ennek ismeretében határozza meg a további feladatokat. A McKenzie módszer célja a fájdalommal járó mozgás megszüntetése, a beteg megtanítása a tartásjavító, gerinckímélő gyakorlatokra.
Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue