9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Dévény-Módszer és a sírás

A Dévény-Módszer és a sírás

Az újszülöttek, a csecsemők és a kisgyermekek bizony sírnak. Ez az ő kommunikációs eszközük. A sírásnak különböző fajtái vannak és szülőként fontos felismernünk és megkülönböztetnünk, hogy gyermekünk miért sír.

A sírás oka lehet éhség, fájdalom, álmosság, betegség, felszólítás pelenka cserére vagy csak egyszerű jelzés arra, hogy gyermekünk társaságra vágyik. Bizonyos esetekben gondolhatunk mozgásszervi, ortopédiai illetve egyéb problémák meglétére, melyek feltérképezése és alapos kivizsgálása haladéktalanul javasolt.

 

Gyógytorna stúdiónkba gyakran érkeznek sírós kispáciensek különböző eredetű és jellegű problémákkal, melyekre nagyon sok esetben a Dévény terápiás kezelésünk jelent megoldást.

 

Dévény-Módszerrel történő kezelésre szükség lehet, mert:

  • nem megfelelő ütemben halad a csecsemő mozgásfejlődése (nem tartja a fejét, nem szeret hason, nem akar forogni, nem kúszik, nem mászik stb.)
  • laza a baba tónusa, ez megnehezíti a mozgások kivitelezését
  • feszes az izomzat, amely akadályozza a szabad mozgást
  • tartási rendellenesség miatt (amely kialakulhat már méhen belül vagy születés után), ezért a babának lesz egy ún. „kedvenc oldala”. Erre tartja a fejét, csak abba az irányba fordul stb.

A csecsemők temperamentuma már egész korán megmutatkozik. Egyesek nyitottak, közvetlenek: az idegen környezet, egy új személy közelsége, érintése nem jelent gondot. Más babák félénkebbek és nehezebben fogadják az új ingereket, ami a megszokott kis rendszerükből –szó szerint- kimozdítja őket.

Ebből következik, hogy az érzékenyebb típusúak a kezelést nehezebben tolerálják, előfordul, hogy már a rendelőbe belépve sírva fakadnak.

Az „ingerkereső” gyerekek jól fogadják a kezelést és a változatos testhelyzeteket.

 

 

A Dévény-Módszer alkalmazásakor – a gyermek habitusától függetlenül – találni fog a terapeuta olyan izmokat és pontokat a testen, melyek kifejezetten érzékenyek. Ezt a csecsemő jelezni fogja, és erre jelző-eszköze a sírás. Ez a sírás nem zaj. Egy visszajelzés, amelyre a DSGM-szakgyógytornásznak reagálnia kell: nyugtató szavakkal, a testhelyzet változtatásával, illetve rövid szünet(ek) beiktatásával.

A kezelést a szülő is tudja segíteni a támogató jelenléttel, a gyermek figyelmének lekötésével és a beiktatott pihenésekkor egy-egy puszival, öleléssel.

A kezelés alatt a terapeutának folyamatosan mérlegelnie kell. A mérleg egyik serpenyőjében ott van a kezelés során kiváltott diszkomfort-érzet, a másik oldalon pedig a várva várt mozgás. A milliméter-elv alapján történő kezelés végül meghozza az eredményt, de ennek eléréséhez sajnos könnyek vezetnek!

Gyógytorna stúdiónk nagyon büszke a Dévény-módszer segítségével sikerrel zárt kezelésekre, és a kiegyensúlyozott gyermekeket látva mindig boldog mosollyal konstatáljuk: ez valóban megért minden könnycseppet.

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue