9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Csípőficam – szűrővizsgálatok és a Pavlik-kengyel terápiás használata

A csípőficam a leggyakoribb – mozgásszervi rendszert érintő – veleszületett fejlődési rendellenesség. Kialakulása lány újszülötteknél 5-10-szer gyakoribb jelenség, mint a fiúknál.

A betegség feltáratlansága kihathat a mozgásrendszer egészének fejlődésére, és ha a kezelése nem kezdődik időben, az jelentősen ronthatja a járás minőségét, okozhat ízületi és izomfájdalmakat, sorvadást, egyéb deformitást. Mint az nagyon sok esetben ismert tény, az időben felfedezett problémák jóval hatékonyabban gyógyíthatók!

Vizsgálatok és a PAVLIK-kengyel terápiás használata

Csípőficam problémája esetén, a csípő lehet instabil, vagy teljesen ficamos. Ez utóbbi esetben a combcsont feje egyáltalán nem illeszkedik a medence vápájába. Az újszülöttek esetében ortopéd szakorvos végzi el a manuális (fizikális) vizsgálatot pár nappal a születés után.

A fizikális vizsgálat alatt ellenőrzi a lábak hosszúságát, a rendellenes lábtartást, a combok vagy bőrredők szimmetrikusságát. A csípő ultrahangos vizsgálata a csecsemők 6 hetes korától ideális és javasolt, 4 hónapos kortól röntgen-felvétel is készülhet a babáról, szükség szerint. A vizsgálatoknak nincs egészségügyi kockázata a csecsemő számára, nem járnak fájdalommal, vagy kellemetlenséggel.

A szűrés minden újszülöttnek ajánlott, azonban kiemelkedően javasolt olyan csecsemőknél, ahol a családban is előfordult már hasonló eset. A csípőficam kialakulására további kockázati tényezőt jelenthet az ikerterhesség, illetve a méhen belüli rendellenes fekvés (pl.farfekvés) vagy a túlhordás, az első terhesség. Kiemelkedő fontosságú a baba megfelelő pelenkázása is, mert ha az újszülött lábacskáit szorosan egymás mellé pólyázzuk, sajnos könnyen akadályozhatjuk a csípőízület megfelelő fejlődését.

Csípőficamra utaló jelek esetén többféle terápiás lehetőség próbálható, a kezelést mindig az állapotnak megfelelően írja elő a szakorvos.

Enyhe esetben a baba megfelelő tornáztatása és egy egyszerű terpeszpelenka is segítheti a csípőízület helyreállítását, azonban ha súlyosabb a ficam, akkor a Pavlik-kengyel (más néven Pavlik-hám) használata javasolható. A Pavlik-hám a kisbaba combcsontjait egy meghatározott szögben rögzíti, meggátolva a lábak elmozdulását. Az eszközt minden esetben ortopéd szakorvos írja fel, és állítja be, melyet a kisbabáról kizárólag fürdetéskor szabad levenni. A Pavlik-kengyel segítségével az újszülött-kori csípőficam az esetek nagy többségében szinte teljes egészében gyógyítható!

A Pavlik-kengyel különböző méretekben kapható, átlagos használati ideje 3 hónap. Az orvos a kéthetente történő ismétlődő kontroll-vizsgálat során vizsgálja újra és újra a kengyel megfelelő beállítását.

Fontos tudnivaló: a kengyel viselése sajnos nem helyettesíthető gyógytornás terápiával, és a viselési időt sem rövidíti le.

Ha Ön is érintett a csípőficam problémájában, vagy csak többet szeretne tudni fenti témáról, forduljon hozzánk bizalommal!

Kapcsolódó témák:

gyermek, újszülött, csecsemő, születési rendellenesség, ortopédia, testtartás, deformáció, gyógytorna Győr, fizioterápia, ortopédiai szolgáltatás Győrben, rehabilitáció, gyógyterápia, Dévény módszer, kineziotape, manuálterápia, manuális terápia

További érdekességekért kattintson ide:

https://develomed.hu/hasznos-tudnivalok/

https://develomed.hu/deveny-specialis-manualis-technika-gimnasztika-modszer/

Várjuk szeretettel, jó egészséget kívánunk!

Develomed Gyógytorna Stúdió – Győr

 

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue