9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Az a fránya lúdtalp……….Mit tehetünk ellene?

A járás mellett, lábunk leglényegesebb feladata, hogy megtartsa testünket, annak súlyát.

A lúdtalp nagyon gyakori láb-deformáció, mely sokak életét megnehezíti. A probléma lényege, hogy a lábfej hosszanti és harántboltozata megsüllyed, és a sarok a test közepe felé dől. A deformálódással a lábban található izmok folyamatos feszülése miatt fájdalom keletkezhet, és porckopás is kialakulhat. Az enyhébb panaszoktól a szinte elviselhetetlen járásképtelenséget is előidézhető ortopédiai elváltozás a statisztikák szerint, felnőttkorban gyakrabban tapasztalható az álló munkát végzők körében, de a lúdtalp problémája minden korosztályban előfordulhat.

A csecsemőknél például a járás megkezdésének korai erőltetése okozhatja, ugyanis a láb szalagrendszere még nem kellően erős a masszív lábboltozat kialakulásához. A gyermek, illetve serdülőkorban általában a láb hirtelen növekedése és a lábfejek túlzott megterhelése miatt kerülhetnek előtérbe a panaszok. A serdülőkori és felnőttkori elváltozásokon sokat segíthetünk megfelelő cipő és talpbetétek használatával, és különböző gyakorlatok rendszeresítésével.

A DEVELOMED gyógytorna stúdióban szakorvosok és képzett gyógytornász segíti a panaszosokat, és természetesen otthon is megtartható hasznos tanácsokkal látunk el mindenkit!

Íme, egy kis ízelítő lábfejünk edzéséhez, amit meleg szívvel ajánlunk a legkisebbeknek és nagyobbaknak is, és mókás kikapcsolódás lehet lúdtalp-mentes olvasóink számára is!

1/ Járjuk mackó módra: hajlítsuk be a lábujjainkat, és talpunk külső szélére nehezedve járkáljunk naponta pár percet.

2/ Üljünk a földre, fogjuk egy labdát a két talpunk közé, dobjuk el azt játszótársunk felé, majd lábbal próbáljuk meg elkapni a visszadobott labdát.

3/ Álló helyzetben, gördítsük a talpunkat egyszerre a két lábbal, saroktól lábujjhegyig, majd vissza. Ismételjük pár percen keresztül.

4/ Tipegjünk lábujjhegyen, a sarkunkat próbáljuk meg a lehető legmagasabbra emelni.

5/ Amennyiben az időjárás megengedi, gyalogoljunk sokat mezítláb természetes talajon (homok, kavics, folyópart). Ne riadjunk vissza az esetleges első kellemetlen érzéstől, talpunk hamar megszokja a másságot.

Jó egészséget kívánunk minden kedves olvasónknak, ha kérdésük van, forduljanak hozzánk továbbra is bizalommal!

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue