9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Az emberi csontokról röviden 3.rész: a fej és a nyak csontjai

A koponyacsont az agyunk védelmében játszik fontos szerepet, a fej alapvető vázaként szolgál. Arckoponyánk üregei több életfontosságú szervünk bemeneti nyílásaként működnek (szem, orr, száj, fül), valamint ez a csont tartja állkapcsunkat. Az arckoponyánk felső része a homlokcsont, alul az állcsont (felső/alsó) található, ezek ízületekkel, vagy varratokkal kapcsolódnak egymáshoz. Az állkapocscsont a koponya egyetlen mozgatható része, leglényegesebb szerepe a rágás.

Arckoponyánk egyéb csontjai: szájpadcsont, orrcsont, járomcsont, könnycsont, orrkagyló, ekecsont, rostacsont, valamint a hallócsontok, mint a kalapács, üllő és kengyel.

A nyaki csontok a koponyától a vállövig tartanak, elkülönülve a gerincoszlop többi részétől.

A nyak csontozata 7 darab tagolt és mozgatható csigolyasorból áll, fontos szerepe a gerinci idegnyalábok védelme és a fej súlyának megtartása. A nyaki rész testünk nagyon mozgékony része, elfordítását és oldalra hajlítását az előre- és hátrahajlító izmok egyoldali összehúzódása segíti.

A nyaki csontok felső vége az állkapocscsont, melynek ágai között található a nyelvcsont. A nyelvcsont és a gége porcai alkotják a gége vázát, ez rögzíti a nyelvet, a gégét és a garatot.

A koponya alatti első fontos nyaki csigolyánk az úgynevezett ATLAS csigolya (a képen piros színnel jelölt), gyakorlatilag ezen a csonton helyezkedik el a fejünk. Kevesen gondolnak a jelentőségére, pedig helyzetéből elmozdulása következtében nagyon gyakoriak lehetnek a mozgásszervi panaszok és gerincfájdalmak, az idegbecsípődés, zsibbadás, vagy különböző migrének!

Az ATLAS csigolya elmozdulása esetére több korrekciós gyógymód létezik, és a megelőzésért is nagyon sokat tehetünk!

A Develomed Gyógytorna Stúdióban prevenciós gerinctréninget ajánlunk azoknak, akik szeretnék megelőzni a későbbi panaszokat, és célirányos korrekciós terápiát alkalmazunk a már fennálló problémák megoldására, egyes esetekben többféle terápiás módszer, illetve gyógytorna összehangolásával.

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue