9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

Az emberi csontokról röviden 2.rész: a gerincoszlop csigolyái

Csigolyák a gerincoszlopban

A gerinc csontos alkotórészei a csigolyák (vertebra). Helyzetüknek és szerepüknek megfelelően a csigolyák némileg eltérnek egymástól, különböző méretűek, felépítésűek és vastagságúak. A gerincoszlopon összesen 33 található belőlük, melyből 24 önállóan mozgó, és egy csoportjuk nem mozgatható, összenőtt csigolya-csoport, a keresztcsontot és farkcsontot alkotják. A csigolyákat ízületi szalagok kötik össze, melyek a csigolyák egymás közötti elmozdulását és stabilitását biztosítják, a közöttük található kocsonyás anyagot pedig porckorongnak hívják, mely a keletkezett súlyterhelést egyenletesen osztja el a kapcsolódó csigolyatest felszínén és fontos szerepet tölt be a rázkódás és elmozdulás enyhítésében.

Gerincoszlopunk mozgatható csigolyáit 3 csoportba osztják, az alábbiak szerint:

Nyakcsigolyák: a hát nyaki zónájában 7 csigolya található, ezek tartják a fej súlyát. A nyaki csigolyák között jelentős ideghálózat fut a karok és a vállak felé, ezért érezhetjük a nyaki szakasz fájdalmas panaszait a vállba és karokba kisugárzónak.

Hátcsigolyák: a hát gerincszakaszát 12 hátcsigolya építi fel, ezek a csigolya-testek nagyobb méretűek, és elülső bordák is kapcsolódnak hozzájuk

Ágyéki csigolyák: ezt a szakaszt 5 ágyéki csigolya alkotja, melyek mérete és vastagsága a legjelentősebb a fenti csigolyákéhoz képest, hiszen testünk súlypontja itt található, így a legnagyobb terhelés ezt a szakaszt éri. Ezen a területen a porckorong vastagsága is arányosan nő.

 

Mivel a gerincfájdalmak és gerincbetegségek nagy része kapcsolható háti gerincszakasz csigolyáihoz, javasolt nagy figyelmet fordítani az egészségmegőrzésükre, és prevenciós jellegű gyógytornák beiktatására a hétköznapokban!

Foglaljon időpontot, és kérdezzen bátran szakképzett gyógytornászainktól, szívesen állunk rendelkezésére!

Kapcsolódó témák:

gerinc, gerincfájdalom, medence, nyaki fájdalom, hátfájás, kisugárzó fájdalom, csontritkulás, oszteoporózis, testtartás, energizált tartás, gerincsérv, porckorong, végtag fájdalom, gyógytorna Győr, fizioterápia, ortopédiai szolgáltatás Győrben, rehabilitáció, gyógyterápia, McKenzie módszer, Schroth terápia, kineziotape, manuálterápia, manuális terápia

További érdekességekért kattintson ide:

https://develomed.hu/preventiv-gerinctrening/

https://develomed.hu/mckenzie-modszer/

https://develomed.hu/hasznos-tudnivalok/

Várjuk szeretettel, jó egészséget kívánunk!

Develomed Gyógytorna Stúdió – Győr

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue