9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

A zsírpárnák téma és az ideális testsúly

A zsírpárnák téma és az ideális testsúly fontossága….nem csak a bikini-szezon miatt!

Az ideális testsúly szakértői az elhízást a 21. század egyik népbetegségének tartják, nem véletlenül. Az elhízásnak nem csupán esztétikai szempontból van jelentősége, súlyos belső-és mozgásszervi betegségek kialakulásáért lehet felelős.

Az álomalak és az ideális testsúly mindenki számára más és más lehet, hiszen testünk változásait genetikai tényezők is nagyban befolyásolhatják a mindennapi életvitelünkkel párhuzamosan, azonban nem feltétlenül szükséges az összes zsírpárnácskát ledolgozni, ha általános terhelhetőségünk rendben van, jól érezzük magunkat a bőrünkben, és egyáltalán nem tapasztalunk olyan egészségügyi problémákat, melyekért az elhízás a felelős.

Mégis, életünk előrehaladásával, megfontolandó és érdemes az étrendünk minél tudatosabb összeválogatása, hiszen minőségi és kontrollált táplálékbevitellel sokat segíthetünk, például, a természetes csontritkulás lassításában és a porckopás, vagy meszesedés folyamatában. A rendszeresített és alkatunknak, illetve testalkatunknak, valamint életvitelünknek megfelelő sporttal és tornával jelentősen javíthatjuk izomzatunkat, általános állóképességünket és erőnlétünket.

Mozgásszervi oldalról nézve, már minimális túlsúly esetén is fokozottabban jelentkeznek az ízületi kopások, ezzel együtt kialakulhat derékfájdalom, valamint sok más egyéb, a mozgatórendszerünkben tapasztalható ízületi – és izomfájdalom!

Mi lehet a MEGOLDÁS?

A dietetikus szakemberek és táplálkozási szakértők tollából nagyon sokféle és nagyszerű fogyókúrás tipp és étrendre vonatkozó tanács olvasható az interneten. Mi a változatos, vitaminokban gazdag ételek fogyasztását pártoljuk és a többször keveset elvét, így a mozgással és sportfélékkel kapcsolatban is hasonló lesz a hozzáállásunk!

Az első és legfontosabb: ha kisebb-nagyobb túlsúllyal küzdünk és mozgásszegény az életünk, a fokozatosság és rendszeresség elve legyen az alapozási hadművelet!

Nem kell nagyon megerőltetni a testünket ahhoz, hogy állapotunk lassú romlását lelassítsuk vagy megállítsuk! Már heti 3-4x fél óra – jól megválasztott mozgásforma – nagyon sokat segíthet.

MILYEN SPORTOT VAGY MOZGÁSFORMÁT VÁLASSZUNK?

Érdemes olyan mozgást választanunk, melyek csökkentik a túlerőltetés miatti sérülések esélyét, de ezzel egy időben fokozzák a szívműködést és erősítik a tüdőt. Ilyen lehet például a kerékpározás, a lendületes gyaloglás, laza kocogás, vagy az úszás (nyaki gerincbetegség esetén a mellúszás kerülendő!).

Mozgás előtt mindig melegítsünk egy kicsit, és iktassunk be egy könnyed ellazulást a végén!

Ha nem szeretnénk otthonunkat elhagyni, vagy az időjárás nem kedvez a kültéri mozgásnak, és meg is engedhetjük magunknak, ideális megoldás lehet egy futópad beszerzése, melyen kedvünk szerint állíthatjuk a sebességet és menetelés dőlésszögét. A kerékpározást kiválóan helyettesíti a szobabicikli, és ha nincs otthonunkban elég lépcső és nem akarunk a szomszédokba botlani minduntalan a lépcsőházban, lépcsőző-gépek különféle márkái állnak rendelkezésünkre a fitness-piacon (az otthoni gépek megvásárlása előtt tanácsos elolvasni a fórumokat, véleményeket a kínált termékekről, és a gyakorlati útmutatást a gép rendeltetésszerű használatáért).

FIGYELEM!

A már kialakult gerincproblémák, illetve bármilyen jellegű nyaki, derék, vagy hátfájdalom esetén mindenképpen kérje ki szakorvos, vagy gyógytornász véleményét! Bizonyos gerincproblémáknál egy rossz mozdulatsor csak olaj lehet a tűzre!

A szakgyógytornászok személyre szabott és otthon is elvégezhető tornagyakorlatokat állítanak össze a páciens kérésére, szigorú állapotfelmérést követően, hiszen a testi funkciók javítása mellett ugyanolyan fontos érv a védelem is.

Kérdezzen bátran a Develomed Gyógytorna Stúdió munkatársait!

Mottó: megelőzés – gyógyulás – egészség

 

 

 

Kapcsolódó témák:

gerinc, gerincfájdalom, medence, nyaki fájdalom, hátfájás, kisugárzó fájdalom, csontritkulás, oszteoporózis, testtartás, energizált tartás, gerincsérv, porckorong, végtag fájdalom, gyógytorna Győr, fizioterápia, ortopédiai szolgáltatás Győrben, rehabilitáció, gyógyterápia, McKenzie módszer, Schroth terápia, kineziotape, manuálterápia, manuális terápia

További érdekességekért kattintson ide:

https://develomed.hu/preventiv-gerinctrening/

https://develomed.hu/mckenzie-modszer/

https://develomed.hu/hasznos-tudnivalok/

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue