9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

A tipegő baba és a cipő

Sztori: A TIPEGŐ BABA és a CIPŐ

LÁBEGÉSZSÉG, TREND – mikor vegyük meg az elsőt és mire figyeljünk?

Íme néhány jó tanács – gyógytornász szemmel!

Amikor kisbabánk feláll és megteszi az első lépéseket, jó ideig csak totyog egyik foteltől a másikig, aztán egyre inkább kialakul a stabil járás.

A kezdetben befelé dőlő boka látványától nem érdemes kétségbe esni, ez egy természetesnek mondható életkorra jellemző állapot, ami később a láb és a csontok fejlődésével alakul, a boltozatot nagyrészt az izmok munkája formálja. A fejlődési folyamat a kisiskolás korig tart.

Ha mégis rendellenesnek tűnik a lábfej tartása járástanulás közben, vagy 2-3 éves korig nem változik jelentősen a boka süllyedése, azaz lúdtalpas marad a gyermek, mindenképpen kérjük szakember segítségét! Egyes esetekben szupináló cipő lehet ajánlatos, kevésbé vészes esetben elég lehet néhány rendszeresen végzett tornagyakorlat. Mozgásfejlesztésen átesett, kezelés alatt álló, illetve lábfej rendellenességgel született babák esetén az első cipő kiválasztása előtt mindig konzultáljon a gyermek kezelőjével, kérjen bátran tanácsot!

Néhány tanács trendi-cipőcske vásárlásához:

  • Első járáshoz próbáljunk szandit választani, amelybe napról-napra, fokozatosan szoktassuk bele a kis „totyogót”.
  • A nyitott orr-résszel készített cipőben könnyedén észrevehetjük, ha babánk állás, vagy járás közben lábujjaival „bekarmol”, vagy „kapaszkodik” a talajba.
  • A kiscipő lehetőség szerint tépőzáras, vagy csattal rögzíthető legyen.
  • Ne válasszunk olyat, aminek lúdtalpbetétesen van kialakítva a talprésze, hiszen járás-tanulás közben a talpnak végig kell gördülnie természetesen a talajon, azonban a középen található hupli miatt az izmok nem fogják tudni alakítani a lábfej csontos boltozatát. Szintén fontos szempont, hogy a cipő minden oldalról egyformán jól tartsa a sarkat és normál talpkeménységgel rendelkezzen, hiszen a túl kemény cipőben nehéz a járás közbeni gördülést elsajátítani.
  • Fontos, hogy az első, ” járós” cipő ne örökölt és ne használt legyen!

Ami kerülendő: flip-flop papucs, topánkák, balerina-cipők, a vékony anyagból készített tornacipők, vászoncipők, lötyögős szárú gumicsizmák! (Ha mindenképpen szükséges ezen cipőfajták alkalomszerű viselése, hordásuk idejét próbáljuk a lehető legminimálisabbra redukálni!)

És a mezítlábaskodás?

Az izmok fejlesztése érdekében fontos az ingergazdag helyzet mozgás közben, ezért otthon, és a melegebb időszakokban a szabadban is tanácsolt a mezítláb járkálás például kavicson, vagy fűben, de mindenképpen rugalmas talajon, kemény felületre szerezzünk be tehát a lábfejet megfelelően tartó, kellő talpvastagságú, de mindemellett rugalmas cipőt, vagy szandált.

A lábfej formálására léteznek speciális sporteszközök, melyek gömbölyded kialakításuk révén az egyensúlyérzék fejlődésére is kedvező hatással vannak.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy egy kisgyermek lába nem a felnőtt láb kicsinyített változata! A láb tartása és fejlődése a gyermekkoron át a felnőtt mozgásfejlődésre is kihat, és némely felnőttkori mozgásszervi megbetegedés vagy probléma sok esetben vezethető vissza a kisgyerekkorra.

Ha úgy látja, hogy kisbabájának lábfej-problémája van, mindenképpen kérje ki szakorvos véleményét!

A témával kapcsolatos kérdése esetén forduljon hozzánk bizalommal!

Minden kisbabának jó egészséget kíván a Develomed Gyógytorna Stúdió egész csapata!

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue