9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

A lábujjközös papucs veszélyei – gondolta volna?

Mi sem lehetne nyáron jobb viselet egy könnyed flip-flop papucsnál….

Az emberek többsége a kánikula beköszöntével igyekszik minél könnyedebb, jobban szellőzőbb és persze nem utolsó sorban minél divatosabb papucskába bújni. Egyre közkedveltebbé válnak a lábujjközös papucsok, hiszen kevés helyen érintkeznek a lábunkkal, ezért nem izzadunk bele, kiválóan szellőzik, kényelmesnek tűnnek, akármilyen színben hozzájuthatunk és persze egész jó áron hozzájuthatunk. Igaz, nap végére lehet, hogy kicsit fáj itt-ott, de ki gondolná, hogy egy ilyen szuperszónikus lábbeli okozhatna galibát…

Mivel kis felületen öleli körbe a lábfejünket, a lábujjainknak sokkal jobban kell kapaszkodni a pánthoz, ezáltal előidézve egy abnormális tartást a lábfejben. Hosszútávon olyan problémákat előidézve, amire nem is gondolnánk. A lábunk hüvelyk és mutatóujjával folyamatosan kapaszkodnunk kell, hogy a talpfelületen maradjunk. Ezek az ujjak bizony nem a folyamatos kapaszkodásra teremtettek, ezért túlerőltetés léphet fel az inakban, és sajnos a lábujj deformitások kialakulásának a rizikója is megnő.

Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez a kis pántocska fel is sértheti a lábujjközünket, ez által táptalajt biztosítva a különböző baktériumoknak, gombáknak. No, de picit rugaszkodjunk el a lábujjaktól a talpunk irányába.

Szerencsére manapság már egyre többfajta talpszerkezettel gyártják ezeket a papucsokat, de ettől függetlenül iszonyatos munkát kell a talpizmoknak végeznie, hogy a fedélzeten maradhasson a lábunk, ezáltal túlerőltethetjük a talpi fasciánkat.

Bizony, nem mindegy, hogyan érkezik a sarkunk a lábbelire, egy rossz landolással jócskán meghúzhatjuk a bokaszalagjainkat.

Na, picit vesézgessük még ezt a talpszerkezetet: ha túl lapos a talpa a pacskerünknek, a sok ütődéstől begyulladhat a sarokcsontunk, a talajreakciós erő felhat a térdünkre, a csípőnkre és a gerincünkre; ha viszont túl magas a sarka, az a lábujjak kapaszkodó effektusát fokozza.

Az ideális helyzet a testsúlyunk egyenletes elosztása a talpunkon, az előláb és sarokrészen is. A lábbeli túl merev, és a túl hajlékony szerkezete sem jó az izmok szempontjából, válasszuk inkább az arany középutat. Nyilván nem az lenne az elvárás, hogy nyáron is egy zárt cipőben izzadjon a lábunk, viszont ajánlatos mérlegelni az imént olvasottakat és egy komprumisszumos megoldásra törekedni.

Sajnos egy gyulladásos folyamat hosszú ideig elhúzódhat a szervezetben és elég kellemetlen dolgokkal járhat, mint például az állandósult fájdalom.

A lábunk, testünk alappillére, talpunk talajjal történő érintkezése nemcsak tartásunkat, hanem minden egyes porcikánkat meghatározza!

A DEVELOMED GYÓGYTORNA STÚDIÓ a legjobb egészséget kíván mindenkinek!

További érdekes cikkekért kattintson ide:

https://develomed.hu/hasznos-tudnivalok/

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue