9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

A helyes medencetartás

Testtartásunk

Amikor a testtartásról beszélünk, rögtön a gerincünk állapota jut eszünkbe. Nem szabad elfelejtenünk azonban azt, hogy a helyes testtartáshoz közvetlenül hozzátartozik a medence megfelelő állása is.

A fotó illusztráció.

A medence a test közepén elhelyezkedő súlypont, mely az alátámasztást szolgálja. A keresztcsonttal való érintkezése teszi lehetővé, hogy az alátámasztás stabil legyen. A csontok szerepén kívül kiemelkedően fontos a mély és felületes izmok állapota, ugyanis a meggyengült izmok (melyek megnyúlhatnak vagy megrövidülhetnek) jelentősen befolyásolják a testtartás minőségét. A comb és gerincmozgató izmok körbeveszik a medencét, minden mozgást ezekkel kivitelezünk, továbbá a törzs megtartásához a has és hátizmok erőssége járul hozzá.
A felsőtest súlya az ágyéki gerinccsigolyákat érinti, mely továbbhalad a keresztcsonton át a medencecsontra. A medence dőlésszöge 60-65° normál testtartásban, azonban a dőlési szög csökkenése vagy növekedése a gerinc görbületeinek megváltozását okozhatja. Ha a medence dőlésszöge nő, azaz előrebillent helyzetben van, a gerinc görbületei fokozódnak. Ilyen esetben a gerinc ágyéki szakaszára túl nagy terhelés hárul, az izmok összezsugorodnak és meggyengülnek. A terhelés derékfájdalmat okoz, az izmok gyengeségének következtében pedig nyaki és háti fájdalmak is jelentkezhetnek. Amennyiben a dőlésszög csökken, a gerinc görbületei kiegyenesednek. Ilyen esetben a gerinc merevvé válik, elveszíti rugalmasságát és a terhelés csillapítása elégtelenné válik.
Tanácsok
A tartáshibák elkerülése végett ajánlott kellő figyelmet szentelnünk a testhelyzetünkre és tudatossá tenni mozdulatainkat. A helyes testtartás esetén a fül, váll, csípő és térd középpontja függőlegesen egy egyenes pontba esik. Egy tükörrel szemben állva gyakoroljuk a következő mozdulatokat: először billentsük előre, majd hátra a medencénket. A tükörképből láthatjuk, hogy a test különböző pontjai mikor vannak egy vonalban, és ennek megfelelően állíthatjuk be medencénk állását.

Kapcsolódó témák:

gerinc, gerincfájdalom, medence, nyaki fájdalom, hátfájás, kisugárzó fájdalom, csontritkulás, oszteoporózis, testtartás, energizált tartás, gerincsérv, porckorong, végtag fájdalom, gyógytorna Győr, fizioterápia, ortopédiai szolgáltatás Győrben, rehabilitáció, gyógyterápia, McKenzie módszer, Schroth terápia, kineziotape, manuálterápia, manuális terápia

További érdekességekért kattintson ide:

https://develomed.hu/preventiv-gerinctrening/

https://develomed.hu/mckenzie-modszer/

https://develomed.hu/hasznos-tudnivalok/

Várjuk szeretettel, jó egészséget kívánunk!

Develomed Gyógytorna Stúdió – Győr

 

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue