9024 Győr, Kálvária utca 21/B Fszt. 1.

A hajlékonyságról

Mennyire vagyunk hajlékonyak? …..Mennyire kell annak lennünk?

Miért szükséges? Hogyan fejleszthetjük és mi történik, ha túlzásba visszük?

A hajlékonyság kifejezés az izmok és a kötőszöveti állomány állapotára utal, mértéke megmutatja, hogy egy adott mozdulatot milyen mozgáskiterjedésben vagyunk képesek végrehajtani az ízületekben. A hajlékonyság fejlődése és fejlesztése alapvetően testalkati kérdés, de a kötőszövet és az izmok minőségén, rugalmasságán és erején is nagymértékben múlik. Megfelelő tornával és különböző gyakorlatsorokkal vagy sporteszközökkel kisebb-nagyobb mértékben fejleszthető, azonban az életmódunk, lazulási képességünk, sőt még a napszak is befolyásoló tényezők lehetnek.

Az egészségmegőrzés szempontjából a hajlékonyságnak a csípőnél és a gerinc háti szakaszán van a legnagyobb jelentősége. Teljes hiánya esetén nagymértékű kötöttség alakulhat ki a kötőszövetekben, megrövidülhet az izomzat, így ízületeink nem lesznek képesek megfelelően mozogni, ezért lehet kiemelten fontos az ennek elkerülésére irányuló törekvés!

(pl. felnőttként és főleg ülőmunka végzése, illetve mozgásszegény életmód esetén gyakorta szembesülhetünk a hát, nyak-és vállmerevség problémájával)

Hogyan fejleszthetjük a hajlékonyságot?

A hajlékonyság a gyermekkorban fejleszthető a legkönnyebben, érdemes minél korábban elkezdeni vagy fenntartani a karbantartó edzéseket.

A hajlékonyság növeléséhez mindenképpen szükséges a módszeres és rendszeres testmozgás, az egész test átmozgatására alkalmas sporttevékenység végzése, azonban kiemelkedően fontos kérdés a megfelelő bemelegítés és a fokozatosság betartása, a sérülések, esetleges húzódások elkerülése érdekében!

A hajlékonyság fejlesztésére rengeteg nyújtógyakorlat, statikus és dinamikus gyakorlat is rendelkezésre áll, de mivel a hajlékonyság testalkati adottság is lehet, érdemes kikérni szakértő gyógytornász véleményét a feladatsorok kiválasztásához.

Vigyázat! Csak olyan szintre fejlesszük, amire ténylegesen és kényelmesen szükségünk van a mozgások elvégzéséhez, a túlzásba fejlesztett hajlékonyság akár ártalmas is lehet!

Az extrém hajlékonyság a nagymértékű kötöttséghez hasonlóan rossz a szervezet számára, csak ellentétes értelemben. Szuperhajlékonyság esetén az ízületek mozgástartománya meghaladja a normális értéket, a kötőszövet gyengül, a szalagok túlságosan belazulnak, így instabillá válhatnak, ezáltal a porckopás mértéke is jelentősen felerősödhet.

Mint sok minden másban, az arany középút betartása itt is fontos szempont.

Mozogjunk napi szinten, és ha bizonytalanok vagyunk a hajlékonyságunk megítélése vagy akár az otthon végezhető gyakorlatsorokat illetően, bátran kérjük ki gyógytornász véleményét!

A DEVELOMED Gyógytorna Stúdió munkatársai készséggel állnak rendelkezésre!

 

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue